Speciaal voor mensen met een visuele beperking organiseert cultuurstichting Kubes in samenwerking met ProDemos (huis voor democratie en rechtstaat) rondleidingen door de Tweede Kamer. Geïnteresseerden hebben op 18 en 25 oktober alle gelegenheid de nieuwe audiomaquette in het gebouw uit te proberen.

Onlangs werd de audiomaquette door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gepresenteerd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. De installatie biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid via een koptelefoon kennis te maken met verschillende ruimten van de Tweede Kamer die op schaal zijn nagebouwd. Door de koptelefoon zijn geluiden van vergaderingen te horen en ook geeft de architect van de Tweede Kamer uitleg over het gebouw. Daarbij mag de maquette zeker worden bevoeld zodat de bezoeker van de maquette een optimaal idee krijgt van hoe de Tweede Kamer eruitziet.

De maquette is een initiatief van stichting Geluid in Zicht, opgericht door fotograaf Hannes Walrafen die in 2004 plots zelf blind is geworden. Tegenwoordig is hij werkzaam als producent van audiobeelden. Met zijn stichting wil Walrafen openbare gebouwen ook voor mensen met een visuele beperking ’beleefbaar’ maken.

Programma
Tijdens de rondleidingen die op 18 en 25 oktober worden georganiseerd, wordt de maquette vanzelfsprekend aangedaan. De tours beginnen om 13:15 uur bij station Den Haag Centraal waarna gezamenlijk richting ProDemos wordt gelopen voor een hartelijk ontvangst met een drankje en lekkers. Daarna wordt overgestoken naar de Tweede Kamer voor een rondleiding die zo’n 2 uur duurt.

De prijs voor deelname bedraag € 12,50, het programma duurt tot ongeveer 16:00 uur.

Reserveren kan via de website van Kubes, www.kubes.nl