Komend jaar start hetPrader-Willi wooncomplex’ in Den Haag. Initiatiefnemers zijn Joop en Elaine van Leeuwen die zelf een dochter met het syndroom van Prader-Willi hebben. Op dit moment inventariseert het echtpaar welke wensen en behoeften er leven onder de doelgroep. 

Wat is Prader-Willi
Mensen met het Prader-Willi syndroom missen een klein stukje erfelijke informatie op chromosoom 15. Het is te herkennen aan een combinatie van spierslapte, onbedwingbare eetlust en een aantal uiterlijke kenmerken.Het nieuwe Prader-Willi wooncomplex richt zich op logeren, (deeltijd) wonen, respijtzorg en er is een kennismaking/vakantiewoning. 

De locatie ligt in Wateringse veld; de Paul Steenbergenlaan 25-31 en de Eduard Verkadelaan 24-30. De woonvorm heeft in beginsel geen leeftijdsgrenzen. De familie Van Leeuwen begint dit wooncomplex omdat zij zelf geen geschikte locatie kunnen vinden waar bijzondere zorg en aandacht is voor hun dochter. 

Structuur en rust 
Het huis is gericht op structuur en rust. De bewoners moeten zich veilig en thuis voelen. Persoonlijke ondersteuning en aandacht hebben prioriteit in de te leveren zorg. Elke bewoner (ook de logee) heeft een eigen studio. In de huiskamers kunnen ze samen de gezelligheid zoeken, een praatje maken of een spelletje doen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Het betreft geschakelde woningen waarbij er woningen zijn voor de vaste bewoners en woningen voor de (vaste) logees. Tevens is er een kennismaking/vakantiewoning voor het hele gezin.

Gezondheid en beweging
De bewoners leveren een eigen bijdrage aan het boodschappen doen, koken en samenstellen van het weekmenu. Er wordt dagelijks vers gekookt volgens het stippendieet. Alle etenswaren zijn in dit eetcontroleprogramma voorzien van de kleuren groen (weinig calorieën) en oranje (veel calorieën). De kleuren helpen op een eenvoudige manier dagelijks een verantwoorde keuze te maken. Daarnaast worden er dagactiviteiten georganiseerd. Hiervoor worden in overleg met ouders en deskundigen persoonlijke plannen ontwikkeld. 

Professioneel
Het Prader-Willi complex zal gaan werken met gekwalificeerde zorgmedewerkers met speciale aandacht voor scholing door Prader-Willi deskundigen. Er zal een adviesraad zijn waarin ouders, deskundigen en zorgverleners samenwerken om de bewoners de beste zorg te bieden. Doel is om niet alleen voor de bewoners bezig te zijn, maar juist met de bewoners.

Help mee!
Helpt u mee om dit initiatief verder te ontwikkelen? Heeft u een zoon of dochter of familielid met het Prader-Willi syndroom en denkt u dat deze woonvorm passend zou zijn? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop en Elaine van Leeuwen:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.