De participatiewetgeving is nu enkele maanden van kracht. Van bedrijven met meer dan 25 werknemers wordt verwacht dat zij mensen met een handicap in dienst nemen. Inmiddels ontstaan er steeds meer goede initiatieven, zoals de ‘Tosti van Josti’, een lunchroom aan de Korte Poten in Den Haag waar mensen met een beperking werken.

Tosti van Josti                     
Ondernemers Jasper Kool en Sam Holtes zijn eigenaar van Tosti van Josti. Sinds 28 februari dit jaar worden in deze lunchroom tosti’s en andere lunchgerechten geserveerd. De medewerkers in dit restaurant bestaan voornamelijk uit mensen met een beperking. Onlangs verscheen dit enthousiasmerende filmpje over de Tosti van Josti: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=852296971552650&id=659174947531521&refsrc=http%3A%2F%2Ft.co%2FosmfyYoHl4&_rdr.

Kool en Holtes hebben allebei de Haagse Hotelschool gedaan. Een school waar de ambities hoog liggen. Kool vertelt: “Wij wilden graag een horecazaak waarbij we anderen konden helpen. Bij ons werken daarom mensen met een arbeidsbeperking, waaronder het Syndroom van Down, autisme en niet-aangeboren hersenletsel. We zien dagelijks dat ze erg toegewijd zijn en hard werken. Zij doen hier dingen die ze anders nooit hadden gedaan.
Onze werknemers hebben door hun beperking vaak een geringe opleiding. Wij geven hen een goede basis om straks uit het Wajongtraject te kunnen komen en volledig hun eigen geld te kunnen verdienen. Doordat een dame bij ons zoveel heeft geleerd en daardoor ontzettend veel zelfvertrouwen heeft gekregen gaat ze een koksopleiding beginnen. We laten mensen zoveel mogelijk allround werken voor een betere toekomst voor hen en stemmen de taken persoonlijk op iemand af.
In de toekomst hopen we uit te breiden en meer jongeren met een beperking in dienst te nemen. Andere ondernemers geven we graag de volgende tip: doe het niet voor de financiële mogelijkheden, maar doe het vooral omdat je het leuk vindt en maak er een succes van. Dan haal je er veel voldoening voor jezelf en de persoon met een beperking uit.”


Voorall, voor Hagenaars met een beperking, juicht dit initiatief van harte toe en hoopt dat snel meerdere Haagse ondernemers zullen volgen om ook mensen met een beperking in dienst te nemen.

Meer informatie:
www.tostivanjosti.nl