Bowlen blijkt een toegankelijke sport voor mensen met een handicap. Stichting Sportbelang SGK organiseert bowlingactiviteiten speciaal voor deze sporters. Aan de start van dit nieuwe seizoen interviewt Voorall SGK-directeur Sandra van Koningsbrugge. Stichting Sportbelang SGK bestaat in 2015 op de kop af vijftig jaar. Wat doet SGK? Voor wie werkt de stichting? En waarom is juist het bowlen zo populair?

Stichting Sportbelang SGK is opgericht in 1965. Sindsdien zet de stichting zich in voor bewegingsactivering van mensen met een beperking. Daarbij zijn ook emancipatie en maatschappelijke integratie een belangrijk doel. Sporten blijkt hiervoor het ideale middel. Al vijftig jaar verzorgt SGK diverse wekelijkse activiteiten, evenementen en sportieve reizen. En dat allemaal vanuit de visie dat ieder mens het recht heeft om te kunnen sporten. Natuurlijk is dat goed voor je gezondheid. Sporten in groepsverband is bovendien goed voor de sociale contacten. Om integratie te bevorderen werkt SGK onder andere samen met Sporthal ‘Ockenburgh Active’. Deze reguliere sportaccommodatie zet haar deuren open voor mensen met een beperking. SGK zorgt voor deskundige begeleiding door speciaal opgeleide vrijwilligers.

Prachtig opgebouwde fijne motoriek
Ook voor de bowlingactiviteiten maakt SGK gebruik van de faciliteiten van Ockenburgh Active. Een bowling- en partycentrum maakt deel uit van de accommodatie. Er zijn twaalf banen, waarvan SGK er per keer zo’n acht à tien gebruikt. Op de overige banen bowlen andere groepen, wat kan zorgen voor leuke ontmoetingen. De bowlers van SGK doen met hun verstandelijke en motorische handicaps niet voor hen onder! Van Koningsbrugge vertelt: “Jij en ik smijten die bal met veel kracht in de hoop een pion te raken. Onze bowlers hebben juist door hun fysieke beperking een prachtig opgebouwde fijne motoriek. Vaak heel traag, maar met uiterste precisie, rollen zij de bal midden over de baan. Zo worden veel punten gepakt, wat we vieren met een drankje en een bitterbal!”

SGK klein Bowling 0300 002

Vrijwilligersbegeleider kent zijn pappenheimers
Het bowlen bij Ockenburgh Active wordt mede mogelijk gemaakt door het ‘Madurodam Steunfonds’. Op deze manier kunnen bowlers met een beperking tegen een gereduceerd tarief meedoen. Daarnaast is de inzet van de vrijwilligers van SGK onmisbaar. Bij iedere baan is een vrijwilliger aanwezig. Deze worden op hun beurt weer aangestuurd door vrijwilligersbegeleider Ben van Aken. Hij is al veertig jaar verbonden aan SGK en “kent zijn pappenheimers”, aldus Van Koningsbrugge. “Naast de bowlingtechniek vragen ook omgangsregels extra aandacht bij onze doelgroep. Zo leren de deelnemers naast bowlen ook over hoe je rekening houdt met elkaar.”

Aanmelden kan nog!
In de loop der jaren heeft SGK veel kennis en ervaring opgebouwd met het organiseren van bowlingactiviteiten. Wat ooit begon met een klein clubje op de zaterdag is inmiddels uitgegroeid tot ruim vijftig deelnemers aan het bowlingproject. Dit project geeft dit najaar weer de ruimte om vijf zaterdagen lang te bowlen.
Het seizoen opent op zaterdag 26 september van 13.00 tot 15.00 uur. De reeks wordt op 31 oktober spannend én feestelijk afgesloten met heuse kampioenschappen van 13.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan nog!

http://www.sportbelangsgk.nl/