‘De Week van de Toegankelijkheid’ is dit jaar voor de zestiende keer. De week vindt plaats van 5 tot en met 10 oktober. ‘Welkom bij de club’ is het motto. Verenigingen die meedoen tonen dat zij openstaan voor iedereen. Zo ook verschillende Haagse verenigingen. ‘Voorall’, voor Hagenaars met een beperking, bezocht Schietclub ‘Loosduinsche Burgerwacht’. Deze club maakt de schietsport toegankelijk voor mensen met een (visuele) handicap.

Welkom bij de club
Bestuurslid Wim van Soldt vertelt over zijn betrokkenheid bij het Revalidatiefonds. Dit fonds maakt ‘de Week’ mede mogelijk en zo hoorde hij erover. Ron Duponchel is ook bestuurslid en bovendien beheerder van het clubgebouw. Decennialang al zet hij zich in voor toegankelijkheid van gebouw en club. Sinds 1997 maakt ook Schietvereniging ‘Integratie ’97’ gebruik van het gebouw aan ‘Werf 60’. Deze vereniging richt zich op geïntegreerd sporten voor mensen met beperkingen. Schietclub Loosduinsche Burgerwacht onderschrijft deze doelstelling volledig. De verwelkoming van de nieuwe vereniging leidde soms tot grappige situaties. Duponchel vertelt: “De schoonmaakster ontdekte hondenharen in de kantine. Ze vroeg zich af hoe dat kon gezien ons verbod op huisdieren. Na lang peinzen bedachten we dat ze van een geleidehond kwamen! Daar maken we graag een uitzondering voor.”

Sporten zonder drempels
Elke verbouwing grepen zij aan om het gebouw beter toegankelijk te maken. Overal kwamen brede deuren die naar twee kanten openkunnen. Drempels werden zoveel mogelijk verwijderd en gangpaden verbreed. Voor schutters in rolstoelen kwamen er speciale standaarden. Het wapen kan erop rusten, maar de schutter doet nog steeds het richtwerk! Zeer innovatief is de apparatuur waarmee mensen met een visuele beperking kunnen schieten. Via een koptelefoon hoort de blinde of slechtziende schutter een constante pieptoon. Hoe hoger de toon hoe dichter hij of zij op de roos gericht is. Na het schot geeft een gesproken systeem de score weer.

We zijn geen cowboys
Van Soldt en Duponchel doen graag mee aan de Week van de Toegankelijkheid. Hiermee willen zij nog meer mensen bereiken met hun faciliteiten en open verenigingskarakter. Daarbij leren ze graag van mensen met beperkingen zelf. Hoe kunnen ze hun voorzieningen nog beter laten aansluiten? Mensen met een beperking kunnen alleen of met anderen meedoen. Ze kunnen langskomen op dinsdag 6 oktober van 19.00 tot 22.00. Zaterdag 10 oktober staan de deuren van 13.00 tot 17.00 open. Er zijn dan ervaren instructeurs aanwezig met speciale kennis van schieten met ‘hulpmiddelen’. Van Soldt benadrukt de strenge regels rond veiligheid: “We zijn geen cowboys!” “Schieten is voor ons een sport waarbij je houding, ademhaling en concentratie traint. Je bent helemaal gefocust op één ding en dat maakt het uiteindelijk heel ontspannend.”

Ook ervaren wat de schietsport inhoudt? Iedereen is van harte welkom op 6 en/of 10 oktober! Schietclub Loosduinsche Burgerwacht zit op Werf 60 in Den Haag. Links van de bekende fastfoodketen met de ‘M’ is de toegangsweg naar het gebouw. Er is voldoende parkeergelegenheid. Met RandstadRail 4 kunt u naar halte Beresteinlaan gaan. Via een goed begaanbare route is de locatie vervolgens in een kleine tien minuten te bereiken.

Voor meer informatie over Schietclub Loosduinsche Burgerwacht:

http://www.sclbw.nl/

Voor meer informatie over de Week van de Toegankelijkheid:

http://www.weekvandetoegankelijkheid.nl/