De Dag van de Witte Stok is in 1964 in het leven geroepen in Amerika. Een jongen werd aangereden ondanks zijn witte stok en kwam om. Zijn opa en oma startten ‘White Cane Day’. Sinds 1970 wordt de dag wereldwijd gevierd op 15 oktober. Thea den Dulk van de ‘Oogvereniging’ is zelf blind. Zij vertelt Voorall wat de afdeling Haaglanden deze dag van plan is.

Thea den Dulk werd ziend geboren, maar geleidelijk aan ging haar zicht achteruit. Vanaf haar veertiende loopt zij zelfstandig met een stok over straat. Den Dulk heeft altijd actief deelgenomen aan de maatschappij. Inmiddels is zij gepensioneerd en volledig blind. Maar dat is geen reden om thuis te blijven! Met hond en stok komt zij overal. Wel vindt zij dat ‘de gewone’ weggebruiker meer rekening kan houden met de witte stok. Daarom gaat zij ook op 15 oktober de straat op.

De oversteek wagen
Die dag waagt zij samen met andere blinde en slechtziende mensen de oversteek. Op de drukke Grote Marktstraat en Prinsengracht testen zij de bekendheid van de witte stok. Ze richten zich daarbij vooral op tweewielers. Juist fietsers en scooters zijn lastig voor weggebruikers met een visuele handicap. Je hoort ze niet aankomen of ze gaan heel snel. Vaak ook letten de berijders minder goed op dan bijvoorbeeld automobilisten. “Ze zijn met elkaar aan het praten of bezig met hun telefoon” aldus Den Dulk. Tijdens de actie zijn ook trainers van Bartiméus en Viso aanwezig. Deze specialistische organisaties voor blinde en slechtziende mensen zullen de reacties peilen. Hoe reageren fietsers en scooters op de witte stok? “Jonge mensen willen er nog weleens onderdoor duiken”, noemt Den Dulk als voorbeeld. Of mensen roepen: “Kun je niet uitkijken?!”

Bewustwording
Hoe moet het eigenlijk wél, omgaan met de witte stok? Den Dulk legt uit: “met de punt van je stok op de stoeprand geef je aan dat je wacht. Vervolgens steek je de stok rustig naar voren. Na nog een paar seconde wachten, kun je gaan.” Ga je op deze manier te werk dan móeten andere weggebruikers je voorrang verlenen. “Maar”, zo geeft Den Dulk aan, “mensen met een visuele beperking moeten wel zorgen dat ze zichtbaar zijn. We leren al vroeg dat we bijvoorbeeld niet tussen twee geparkeerde auto’s moeten oversteken. We laten anderen zien dat wij hen niet zien.” Den Dulk hoopt op een stuk bewustwording bij fietsers en scooters. “Als de gewone weggebruiker zich aan de regels houdt, kunnen visueel beperkten gewoon meedoen!”

Meer informatie over de Dag van de Witte Stok vindt u op de site van de Oogvereniging: https://www.oogvereniging.nl/agenda/dag-van-de-witte-stok/