ADO Den Haag heeft een Blindentribune. Hier kunnen blinde en slechtziende mensen de wedstrijd live beleven. Er zijn een aparte ingang en voorzieningen, contrastrijke traptreden en persoonlijke begeleiding. Bij elkaar zorgt dit voor extra veiligheid. Daarbij kan via oortjes het liveverslag van Radio West gevolgd worden. ADO Den Haag wil nog meer mensen met een visuele handicap laten meegenieten. Hiervoor zet de club dit seizoen in op vervoer van en naar het Kyocera Stadion.

De heer Van Duyn – slechtziend sinds 33 jaar - is er vanaf het begin af aan bij. Samen met zijn dochter geniet hij weer van ADO’s thuiswedstrijden: “Grandioos! Je kan wel thuis gaan zitten, maar je wil toch meejuichen met het publiek.” Mevrouw de Ridder is al 51 jaar supporter. Sinds twaalf jaar ziet en hoort zij slecht. Ze ging niet meer naar ADO Den Haag. Tot haar familie haar vorig jaar met haar 75ste verjaardag verraste. Tien wedstrijden op de blindentribune! “Geweldig”, noemt De Ridder de service bij de tribune. “Direct al bij de ingang vangen ze je op. Bij regen krijg je een plek onder de kap en in de winter geven ze je een dekentje.” Ze zou willen dat meer “lotgenoten” het eens zouden proberen. “Eérst doen, dan pas kun je oordelen!”

Scheidsrechter toespreken
De heer Waage en de heer Schwencke zijn net als Van Duyn en De Ridder supporters van het eerste uur. Toch is de wedstrijd tegen Excelsior de eerste die zij meemaken vanaf de blindentribune. Waage geeft aan: “Drie jaar geleden werd ik blind. Ik kreeg in het stadion niet genoeg meer mee en bleef thuis. ADO Den Haag wil dat ik blijf komen en nu ben ik terug. Heerlijk om er weer te zijn!” Waage is samen met zijn dochter gekomen. Al vanaf haar vierde gaat zij mee naar wedstrijden. Eerst met de hele familie naar het Zuiderpark. Later samen met haar vader: “Die oortjes zijn een uitkomst. Nu hoef ik hem niet meer steeds bij te praten. Hij was nooit zo tevreden over mijn verslag”, lacht ze. Schwencke is vooral blij dat hij nu de scheidsrechter weer rechtstreeks kan “toespreken”. “Je kan wel naar de televisie roepen, maar dan hoort hij je niet!”

Vervoer faciliteren
Voor mevrouw De Ridder en de heren Van Duyn, Waage en Schwencke is vervoer geen probleem. Zij hebben familieleden die zelf ook graag naar het stadion komen. Dat geldt helaas niet voor alle mensen met een visuele beperking. Anton Nijboer is van ADO Den Haag in de Maatschappij. Eric van der Weg is gastheer van de blindentribune. Zij willen dit seizoen nog meer inzetten op het faciliteren van vervoer. Daarvoor willen ze speciale vrijwilligers trainen voor de begeleiding van mensen met een visuele beperking. Het ideaal is om vaste koppels van een blind of slechtziend persoon en een vrijwilliger te maken. Beiden kunnen met een aantrekkelijke korting kaarten kopen. Zo snijdt het mes aan twee kanten en kan iedereen genieten van ADO’s thuiswedstrijden!

Foto ADO blindentribune klein

Meer informatie over ADO’s Blindentribune, speciale tarieven en vervoer:
http://adodenhaag.nl/maatschappelijk/activiteiten/participatie/231-blindentribune