Reizen is voor mensen met een lichamelijke beperking vaak een uitdaging. Zeker met een rolstoel of scootmobiel kun je lastig gebruik maken van regulier vervoer. Aangepast individueel vervoer is doorgaans duur en niet voor iedereen haalbaar. Naar aanleiding van deze signalen uit haar achterban is de Zonnebloem gestart met de ‘Zonnebloemauto’. Vanaf nu is deze speciale auto ook beschikbaar in Den Haag.

Mensen met een lichamelijke handicap willen net als ieder ander op pad. Een dagje naar het strand, naar familie of op vakantie. Of mee kunnen doen aan een dagprogramma met verschillende locaties, zoals een bruiloft. En dat alles natuurlijk het liefst zo zelfstandig mogelijk. Zonder dat je aan vaste tijden gebonden bent. De beschikbaarheid en prijs staat individueel aangepast vervoer vaak in de weg. De Zonnebloem ontwikkelde samen met Welzorg de Zonnebloemauto. Welzorg is gespecialiseerd in de aanpassing en verhuur van hulpmiddelen, in het bijzonder van auto’s.

Landelijke dekking
Bij wijze van proef was deze auto het afgelopen jaar al op zes plekken in Nederland te huur. In aanvulling op deze zes auto’s komen er nu vijf bij. In vijf andere plaatsen, waaronder dus Den Haag. “Uiteindelijk willen we toe naar een landelijke dekking”, geeft woordvoerder Marc Ruis van Nationale Vereniging de Zonnebloem aan. “Dat voor iedereen binnen afzienbare afstand een rolstoelauto beschikbaar is. Het is onze ambitie van twintig auto’s eind 2015 te groeien naar tachtig in 2018.”

Uitgebreide instructie
De auto biedt ruimte aan een scootmobiel of rolstoel. Afhankelijk van de grootte blijven er daarna nog vier zitplaatsen over. Een bekende van de rolstoelgebruiker kan rijden. Mocht er een chauffeur nodig zijn, kan er een beroep worden gedaan op de vrijwilligerspool van de Zonnebloem. Een gebruiker van rolstoel of scootmobiel vraagt een pas aan bij de Zonnebloem. Met deze pas kan hij of zij een auto reserveren via Welzorg. Op de huurdag volgt een uitgebreide instructie.

Vrijheid
Normaalgesproken is het lastig een aangepaste huurauto te vinden. Vervolgens is het huren van zo’n auto flink aan de prijs, vanaf €90 per dag. De Zonnebloemauto kost €40 per dag. Dit verschil in prijs kan de Zonnebloem opvangen met hulp van donateurs. Daarbij is de steun van lokale partijen - zoals de gemeente – belangrijk. Ruis verwacht dat de auto ook in Den Haag een succes zal zijn. Nu kunnen ook Haagse rolstoelgebruikers ervaren wat anderen voor hen al aangaven: “Met deze auto heb ik de vrijheid om te gaan waar ik wil.”

Meer informatie over de Zonnebloemauto:
https://www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto

Voor meer informatie over huren of direct reserveren:
https://www.welzorg.nl/auto-op-maat/zonnebloemauto/zonnebloemautoreserveren/