Foto elektrische rolstoel bij bus

De HTM heeft het verbruid bij de lokale politiek. Raadsfracties zijn verbijsterd dat de Haagse vervoerder reizigers in een elektrische rolstoel blijft weren uit de stadsbussen en zinnen op maatregelen: 'Dit kan niet door de beugel'.

,,Waardeloos, belachelijk en onacceptabel'', moppert PVV'er Elias van Hees. 'Ongelooflijk', verzucht Pieter Grinwis van de Christen-Unie/ SGP. 'Schokkend,' verklaart raadslid Michel Rogier van coalitiepartij CDA.

De Haagse politiek is zwaar verbolgen over vervoerder HTM. Die legde eind vorige week plompverloren een uitspraak van het college voor de rechten van de mens naast zich neer. De waakhond voor de mensenrechten oordeelde dat het bedrijf discrimineert door reizigers in een elektrische rolstoel de toegang tot de stadsbussen te weigeren. De claim van de HTM dat het vervoer van de zware rolstoelen onveilig is,  werd terzijde geschoven.

Onzin
Maar de vervoerder trekt zich niets van de uitspraak aan. Voor elektrische rolstoelen blijft de Haagse stadsbus verboden terrein, liet de HTM onmiddellijk weten. Tot grote ergernis van de lokale politiek dus.

,,Overal in het land nemen busmaatschappijen mensen in een elektrische rolstoel gewoon mee. Alleen bij de HTM zou dat niet kunnen? Wat een onzin,'' zegt PVV'er Van Hees. Hij trok al eerder aan de bel, toen bleek dat de HTM sinds vorig jaar jaar mei elektrische rolstoelen weigert. ,,We hebben in Den Haag miljoenen en miljoenen euro's gestoken in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor gehandicapten. En dan laat je ze opeens niet meer in de bus? Wat een farce.''

Verplichten HTM
De PVV heeft om een spoeddebat gevraagd met Haags verkeerswethouder Tom de Bruijn. En de partij heeft een ruime meerderheid van de raad aan haar zijde. HSP, PvdA, VVD, CDA, SP, de Dierenpartij, GroenLinks en Groep de Mos. Ook zij willen allemaal dat de HTM alsnog snel werk maakt van het toelaten van elektrische rolstoelers in de bus. Het stadsbestuur danwel de Metropoolregio moet het bedrijf daartoe aanzetten.

,,Over een paar jaar wordt de nieuwe concessie voor het stadsvervoer uitgegeven. Ik zou me als HTM maar wat constructiever opstellen op dit punt,'' dreigt CDA'er Rogier. De Mos: ,,Gehandicapten staan al met 1-0 achter. Bij de HTM nu met 2-0. Dat is onverteerbaar.''

Bron en foto: AD.nl
http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4303287/2016/05/19/Politiek-is-woest-op-de-HTM-weren-rolstoelers-belachelijk.dhtml