vakantie

‘Oh nee, dat is mij teveel gedoe’, ‘Het levert mij teveel stress op’ of ‘Ja, alles is gewoon nog mogelijk’ zijn vaak reacties als het gaat om op vakantie gaan met een beperking. “Meestal worden de mogelijkheden onderschat of overschat”, aldus Gerda van het Land van Buitengewoon Reizen. Welzorg ging in gesprek met Gerda en deelt met jullie haar vakantietips om zorgeloos op vakantie te gaan.

Ken je eigen mogelijkheden en flexibiliteit
Heb je een beperking en ga je op reis? Gerda vertelt: ”Ga je een reis boeken? Bespreek dan heel goed je eigen mogelijkheden, onmogelijkheden en je flexibiliteit. Op basis daarvan kan een reisbureau je echt goed adviseren. Advies over je bestemming, de accommodatie maar ook het soort reis. Ook is je smaak uiteraard van belang. Dit alles zorgt ervoor dat je samen een ideale vakantie voor jou kunt boeken. Eigenlijk is dit ook mijn meest waardevolle tip.”

Praktische tips voordat je op reis bent

 • Zorg voor duidelijke informatie over medicijnen. Zo kan er geen verwarring over ontstaan. Neem altijd een beschrijving van de medicijnen mee, ook in het Engels. Vraag vooraf een medicatiepaspoort aan bij de apotheek , daar staan de stofnamen op. Verdeel je medicijnen over je handbagage en je koffer. Mocht er iets kwijtraken heb je altijd wat bij je. Dit geldt ook voor andere zorgmiddelen (katheter(zakken), verbandmiddelen etc.). En neem extra medicijnen mee voor het geval dat je verblijf door vertraging langer duurt dan verwacht.
 • Geef de precieze maten en het gewicht van de rolstoel op tijd door! Vooraf goed informeren is heel belangrijk. Als een rolstoel niet past i.v.m. het gewicht of de maten kan dat echt een probleem opleveren. Wat betreft het gewicht: in principe geldt de regel dat tot 23 kilo de rolstoel niet te zwaar is. Weegt je rolstoel zwaarder dan moet je dit vooraf bespreken met de luchtvaartmaatschappij. Heel belangrijk: vraag een schriftelijke bevestiging hiervan bij het reisbureau en neem dit mee!
 • Zelf je accu kunnen ontkoppelen. Je bent verplicht als je reist met het vliegtuig om je accu van je elektrische rolstoel of scootmobiel te ontkoppelen. Je moet dus van tevoren goed weten hoe dit moet EN je moet het juiste gereedschap zelf bij de hand hebben. Op de luchthaven is men niet verplicht om je hierbij te helpen. Ken je rolstoel of scootmobiel dus goed voordat je op reis gaat!
 • Maak losse onderdelen (kussen, voetsteunen, armleuningen etc.) vast of haal er tijdig af en neem het mee in het vliegtuig (Neem dan ook een tas mee om de lossen onderdelen in te doen).
 • Neem plakspullen, een reserve ventiel en een handpomp mee op reis. Ook benodigde steek- en/of inbus-sleuteltjes.
 • Vergeet niet de contactgegevens (telefoonnummers of email) mee te nemen van behandelend artsen of therapeuten. Dan kan er in noodgevallen overleg zijn met hen.
 • Check of je reisverzekering en bankpas op werelddekking staan (indien nodig)!

Vliegen versus autoreis
“Stress levert over het algemeen meer stress op”, aldus Gerda. “Hoewel steeds meer mensen er toch voor kiezen om te gaan vliegen. Als je eenmaal hebt ervaren hoe fijn het is om te vliegen (met een goede voorbereiding) dan zul je dit vaker gaan doen. Ga je met de auto of bus op vakantie? Dan kan ik je echt aanraden om naar Duitsland te gaan. De voorzieningen zijn over het algemeen goed. Barrière vrij reizen staat hoog in het vaandel van de toeristische sector in Duitsland.”

Praktische tips (als je op vakantie bent)
Eenmaal aangekomen op je bestemming? Dan heeft Gerda de volgende tips voor je:

 • Terugreis: direct afstemmen! Spreek gelijk met je transfermaatschappij de tijd af wanneer je weer opgehaald wenst te worden voor de terugvlucht. Zo heb je hier geen stress over!
 • Huur een auto (indien mogelijk). Zo zie je veel meer van je bestemming.
 • Met je auto op reis? Zorg voor een overnachting op de heen- en de terugreis. Op die manier heb je de rust om op je bestemming te komen en zijn de eerste dagen een stuk relaxter.
 • En last but not least……. vakantie is nooit zoals thuis. Je moet je altijd (goed kunnen) aanpassen aan de omstandigheden en vooral genieten van een andere omgeving en cultuur.

Top 3 vakantielanden
Populaire reisbestemmingen zijn:

 1. Canarische eilanden
 2. Amerika
 3. Curaçao

Voor stedentrips adviseert Gerda:

 1. Barcelona
 2. Berlijn
 3. New York

Over Buitengewoon Reizen
Sinds eind 2004 zijn wij, Buitengewoon Reizen, bezig om rolstoelaangepast reizen voor iedereen gemakkelijker te maken. Als reisbureau voor mensen met mobiliteitsbeperkingen bieden wij onze klanten een unieke combinatie van service.

Over de hele wereld bieden wij hotelkamers, appartementen, villa’s of andere rolstoelaangepaste accommodaties aan. Ook verzorgen wij je vlucht naar de bestemming en op een groot aantal locaties hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een hooglaagbed of een douchestoel. Daarnaast bieden wij rolstoelaangepast vervoer voor transfers of excursies, autohuur (op sommige bestemmingen zelfs een rolstoelbus of aangepaste auto zonder chauffeur) en natuurlijk de verzekeringen zodat je zonder zorgen op reis kan.

Ook adviseren wij je over vliegen met een rolstoel, de manier van werken op een luchthaven en geven we antwoord op alle andere vragen die je hebt over je vakantie.
Een écht reisbureau voor rolstoelers dus! En een aanbod wat nog veel verder zal groeien de aankomende jaren.

Bron: Welzorg.nl