Onthulling Zonnebloemauto Den Haag Mariahoeve

Wethouder Klein onthulde eerste nieuwe Zonnebloemauto
v.l.n.r. Gerrit Bron, Karsten Klein, Henk Eleveld, Sinan Okcuoglu

Gerrit Bron ontving symbolisch de sleutels van de eerste nieuwe Zonnebloemauto in de Gemeente Den Haag uit handen van Karsten Klein, Wethouder Stedelijke economie, Zorg en Havens. Er rijdt al een aangepaste rolstoelhuurauto in de gemeente sinds eind 2015. Dat blijkt een groot succes. De Zonnebloem breidt het project in samenwerking met de Gemeente Den Haag daarom uit met 5 nieuwe rolstoelhuurauto’s verdeeld over de stad. Wijkcentrum Mariahoeve is de verhuurlocatie van de eerste nieuwe Zonnebloemauto. Ook de overige 4 auto’s krijgen in de komende maanden een standplaats.

Bewegingsvrijheid

De Zonnebloemauto is te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel. Wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar en het openbaar en aangepast vervoer hebben beperkingen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. Achterin de auto is een rolstoelplaats.

Huren

Het ophalen van de Zonnebloemauto kan vanaf 3 juli 2017 bij Wijkcentrum Mariahoeve aan de Ivoorhorst 155 in Den Haag. Kijk voor alle andere Zonnebloemauto verhuurlocaties op www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via de hiervoor genoemde website een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste honderd kilometer inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle brandstofkosten zijn exclusief. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in de regio Den Haag. Wethouder Klein: "De Zonnebloemauto voor ouderen, gehandicapten én hun familie. Eindelijk weer vrijheid. Terug naar uw geboorteplaats, naar de Keukenhof of voor mijn part de Wadden. Het is weer mogelijk met de Zonnebloemauto. Wanneer u maar wilt, waar u maar wilt en met wie u maar wilt, naar hartelust kunt u weer op pad. Echt een mooie Haagse aanvulling op de Taxibus en de wijkbus. Gebruik hem, hij is er voor u!”

Er kan zoveel meer dan je denkt

Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft ernaar dat iedereen met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen kan deelnemen aan de maatschappij. Vrijwilligers van lokale afdelingen komen regelmatig bij deelnemers thuis. Daarnaast zijn er wekelijks activiteiten en dagjes uit. Ook is de Zonnebloem aanbieder van aangepaste vakanties in binnen- en buitenland. Als kennispartner in toegankelijkheid werkt de vereniging aan het toegankelijker maken van verschillende pretparken, musea en dierentuinen.

Samenwerking met Welzorg

Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg, specialist op gebied van hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen en service voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking.