0 logo OV

De Taxibus is een geweldige uitvinding. Je wordt thuis opgehaald en voor de deur van je bestemming weer afgezet. Maar erg zelfstandig is het niet. En spontaan al helemaal niet. Genoeg van minstens een uur van te voren de Taxibus bestellen? Heb je te weinig tijd om mee te gaan om anderen op te halen of weg te brengen?

Ga dan op stap met de aangepaste trams van de HTM! De blauw-grijze RandstadRail en de grijs-rode Avenio zijn goed toegankelijk voor mensen met diverse beperkingen. Ook voor rolstoelers en scootmobielen. Natuurlijk, het is spannend om voor de eerste keer met de tram te reizen. Welke deur kan je het beste nemen? Wat doe je met mensen die in het rolstoelvak in de tram staan? En hoe gaat dat met je OV chipkaart?

Voorbeeldfilmpjes
Daar heeft het OV-project van Voorall aan gedacht. Op de website van Voorall staan 8 filmpjes. Reizigers met een visuele beperking, een rolstoel, scootmobiel of een rollator laten zien waar je het beste de tram in kunt gaan. Dat is voor reizigers met verschillende beperkingen weer anders. En hoe je met reizigers omgaat die jouw plek innemen. De acteurs in de filmpjes doen dat allemaal vrijwillig.

Er zijn ook OV-coaches, die je kunt inschakelen om een paar keer met je mee te gaan met de tram. De OV-coach is speciaal getraind om jou de beste manier van reizen met de tram te tonen. Dat doen ze vrijwillig, zonder dat het jou wat kost.    

Samen sterk
Voorall werkt vanuit de gedachte samen sta je sterker dan alleen. Dat lijkt een dooddoener, maar dat is het niet. In september hebben vrijwilligers van het OV-project en Voorall medewerker Kim Hameete letterlijk pluimen uitgedeeld. Aan reizigers die opstonden voor mensen met een beperking. Of opzij gingen voor rolstoelers. Vaak is het geen onwil, maar weten mensen niet hoe belangrijk even plaats maken is voor reizigers met een beperking. ‘Het prachtige logo van de pluimenactie is gemaakt door Voorall vrijwilliger Ferry Rouw. Ook van deze actie staat een filmpje op de site. Dat filmpje heeft behoorlijk wat aandacht getrokken en is veel gedeeld’, zegt een trotse Kim.

Auteur: Ulca Wildschut