0 Foto escher

Nog geen jaar geleden zat een bijzondere groep mensen bij elkaar. Samen met Marcel Westerdiep, general manager van Escher in het Paleis, maken mensen van de gemeente Den Haag, de Haagse Hogeschool, ISW Hoogeland uit Naaldwijk, VTV en Voorall een start met het project dat de werken van de graficus Maurits Cornelius Escher ook voor blinden en slechtzienden beleefbaar zou maken.

Nu, een jaar later, is het zover en heeft de eerste avondopenstelling voor mensen met een visuele beperking in Escher in het Paleis plaatsgevonden. Een aantal prototypes van de havo 3 leerlingen van het ISW college zijn op een professionele manier uitgewerkt en geproduceerd door Dedicon. De financiële middelen die hiervoor nodig waren komen via subsidieaanvragen die door de studenten Bestuurskunde zijn geschreven van de gemeente Den Haag en Bartimeus Sonneheerdt. Circa 25 blinde en slechtziende mensen zijn op deze avondopenstelling afgekomen om met eigen handen te kunnen voelen wat Escher nu eigenlijk maakte.

Ruim 90 gasten zagen hoe Saskia Bruines (wethouder Onderwijs) op 13 november namens de Gemeente Den Haag de opening verrichtte. Ook luisterden ze naar korte speeches van Benno Tempel (directeur van het Gemeentemuseum en van Escher in Het Paleis), Marcel Westerdiep, leerlingen van ISW Hoogeland en leerlingen van de Haagse Hogeschool. Gidsen van Escher in het Paleis leiden de speciale bezoekers in groepjes rond. De instructie is dat ze eerst vertellen wat Escher heeft gemaakt, en dat er pas daarna gevoeld mag worden. Dit was één van de conclusies van het uitproberen van de prototypes: het is veel makkelijker iets op de tast te begrijpen, als je weet wat je gaat voelen. Een andere tip was dat de voorbeelden niet te klein moesten zijn.

In het Paleis zijn een aantal tafels waarop met behulp van borden onder een hoek van ca 20 graden, delen van een werk van Escher voelbaar zijn gemaakt. Een los engeltje, daarnaast een los duiveltje en dan de engel en duivel in elkaar geklonken, zoals we Escher kennen. Ook zijn er grote salamanders uitgesneden in foam, die in elkaar gepuzzeld kunnen worden, waarmee duidelijk wordt hoe Escher figuren in symmetrie samenvoegde. Het bekende werk ‘dag en nacht’ is in delen voelbaar. Samen met de uitleg van de gids wordt dit ingewikkelde landschap begrijpelijk voor wie het niet kan zien. De bezoekers zijn enthousiast: ‘Oh, nu begrijp ik wat hij bedoelt’ klinkt een aantal keer door de zalen. Een fantastische afronding van dit bijzondere project.

Vanaf nu zijn de werken van Escher ook beleefbaar voor wie niet (goed) kan zien, want in 2019 zullen er meer van deze bijzondere openstellingen komen. Zie: www.escherinhetpaleis.nl