0 Foto vis

Voorall vrijwilliger Gerrit Bron is wat je noemt een liefhebber. Hij zat hele dagen langs de waterkant met zijn hengel. Staren naar de dobber, alles wat de afgelopen tijd gebeurt is, overpeinzen. Af en toe wat kletsen met je vismaten. En als je dan een vis vangt lekker vechten om hem binnen te halen. Heerlijk!
“Ja, dat waren goede tijden”, zegt Gerrit. “Maar dat kan helaas niet meer, sinds ik in een rolstoel zit. Ik kom nu niet meer bij de kant. Te zachte grond. Of de grond is te hard. Dan kan mijn paraplu nergens in de grond staan. En een paraplu heb je echt nodig tegen al die zonneschijn. Ik ben een keer zo verbrand dat ik wekenlang mijn broek niet meer aankon. Dat doe je echt maar één keer!”

Vragen, vasthouden en doorzetten!
“Ik heb heel lang gedacht dat vissen voor mij verleden tijd was. Tot ik vrijwilliger werd bij Voorall. Hier leerde ik dat er een heleboel mogelijk is, ook voor ons! Als je er maar om vraagt en niet loslaat. Ik vroeg om een visplek, toegankelijk voor mensen met een beperking. Welke beperking dan ook. Met de mogelijkheid om je paraplu op te zetten. En het liefst bereikbaar met de auto, want je hebt zoveel spullen om mee te nemen.
Tja, en dan ga je in overleg met de gemeente. Best welwillende mensen, hoor, maar het gaat niet snel. Eerst moeten ze begrijpen wat je wilt en waarom. Als dat allemaal duidelijk is, en de gemeente ziet mogelijkheden, wordt er een mogelijke plek gekozen. Den Haag is groot en heeft veel waterkant. Maar niet iedere plek kan zomaar aangepast worden. Daar gaat nogal wat tijd, moeite en wikken en wegen overheen. Dat bedoel ik met niet loslaten. Niet wanhopen, doorzetten! Een goede visplek is niet een onredelijke vraag. Ik heb nu een vaste contactpersoon bij de gemeente”, zegt Gerrit Bron.

Speciale eisen
Groenbeheerder Peter van Kan van de gemeente vond het in het begin wel vreemd. “Bij de fontein in het Zuiderpark zitten vaak mensen met een beperking te vissen. Maar uit het contact met Gerrit werd me duidelijk dat dat toch niet ideaal is. Een goede visplek voor mensen met een beperking vergt speciale eisen.”

Samenwerken
“We zijn samen rond gaan lopen in het Zuiderpark. Om de beste visplekken voor mensen met een beperking te ontdekken. Gisteren is de toestemming gekomen om een aantal visplekken in het Zuiderpark aan te passen. Met een harde ondergrond voor rolstoelen en zachte grond voor hengelsteun en paraplu. Bij de ene plek moet de railing verlaagd worden voor de hengels. Voor de andere is een lage balustrade nodig, zodat je niet het water in kan rijden met je rolstoel. De kosten voor de aanleg van de visplekken voor mensen met een beperking komen uit verschillende potjes van de gemeente Den Haag. Een voorbeeld van goede samenwerking!” Groenbeheerder Peter van Kan is er blij mee. En vrijwilliger Gerrit ook!

Auteur: Ulca Wildschut