ongehinderd

Hoe toegankelijk zijn de verschillende winkelcentra in Den Haag? Waar kunnen mensen in een rolstoel goed terecht voor een hapje of een drankje in de stad en aan het strand? In welke Haagse musea houden ze rekening met mensen die slecht ter been zijn? En in welk stembureau in Den Haag is zelfstandig stemmen met een visuele beperking mogelijk? Sinds 2011 maakt Voorall toegankelijkheidsinformatie van openbare gebouwen inzichtelijk met de website en app van Ongehinderd.nl. In 2018 en 2019 richt Voorall zich met Ongehinderd onder andere op het compleet maken van de gegevens van alle Haagse hotels.

Voorall richt zich met Ongehinderd niet alleen op Hagenaars, maar ook op toeristen met een beperking. Zeker als zij de hofstad voor het eerst bezoeken, is het belangrijk betrouwbare informatie te kunnen vinden over parkeren, restaurants, invalidentoiletten en musea. En waar kun je goed overnachten als toerist in een rolstoel? Voorall brengt met haar testteam de toegankelijkheid van Haagse hotels in kaart: is er in de lobby ruimte om een scootmobiel te plaatsen? Is de ontbijtzaal overzichtelijk en zonder obstakels voor mensen met een visuele beperking? Is er een invalidentoilet en een aangepaste kamer met badkamer? En mocht het hotel onverhoopt moeten worden ontruimd, zijn er dan voorzieningen om mensen met een auditieve beperking te waarschuwen?

Den Haag is de gemeente met de meeste locaties op Ongehinderd: ruim 1250 staan er nu op, ruim 1500 als in periodes rond de verkiezingen ook de stembureaus online gaan. Ongeveer de helft van de Haagse hotels zijn nu te vinden op Ongehinderd. Het doel voor dit jaar en volgend jaar is alle hotels in de hofstad inzichtelijk online te zetten. Voorall maakt afspraken met de verschillende hotels en voert de toegankelijkheidstest met een eigen testteam van (ervarings)deskundigen uit. Dit gebeurt in nauwe afstemming met hotelmanagers die hun medewerking verlenen om de kamers te kunnen bekijken en specifieke vragen te beantwoorden. Hiermee groeit niet alleen het aantal Haagse hotels op Ongehinderd, maar ook de zichtbaarheid van en bewustwording rond mensen met beperkingen in de stad.

Benieuwd naar Ongehinderd en de hotels die er al op staan? Kijk hier: www.ongehinderd.nl/denhaag