Week van de Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid heeft het TestTeam Ongehinderd van Voorall de warenhuizen in de Grote Marktstraat getest op toegankelijkheid. Het team is positief verrast door winkels met verrijdbare stellages. Heikel punt zijn de pinautomaten in een aantal winkels. Met deze test wil het team aandacht vragen voor mensen met een beperking.

Testteam test de kassaEen aantal grote winkelketens in de Grote Marktstraat zijn onderworpen aan een kritische test van het TestTeam Ongehinderd. Dit team is door belangenorganisatie Voorall opgezet om in kaart te brengen hoe toegankelijk belangrijke locaties in Den Haag zijn. Speciaal voor de Week van de Toegankelijkheid waren de warenhuizen van de Grote Marktstraat aan de beurt.

Pinautomaten
Met het oog op de feestdagen is het fijn om de inkopen op één plek te kunnen doen. Tijdens de warenhuizentest werd gelet op bereikbaarheid, toegang, rustmogelijkheden en of het makkelijk was om je door de winkel te bewegen.
Een lastig punt bleken de pinautomaten bij de kassa te zijn. Vanwege veiligheidsredenen staan veel pinautomaten vast op de balie. Dit maakt het voor mensen in een rolstoel onmogelijk om te zien welk bedrag er in beeld staat.

Positief
Opvallend veel warenhuizen kiezen ervoor om de paden breder te maken. Dit maakt het winkelen een stuk aangenamer. Wel ziet het team dat juist  langs paden met een lastige draaihoek glaswerk in de schappen staat. Vrijwel overal kan de bewegwijzering beter.
Naast een aantal knelpunten zijn er ook een hoop positieve zaken naar voren gekomen. De verrijdbare stellages in de Xenos zorgen er bijvoorbeeld voor dat de winkel een stuk flexibeler is. Uitblinker is ook de lift in de Bijenkorf. De juiste etage wordt omgeroepen, wat prettig is voor mensen met een visuele beperking.

Voorall voor Hagenaars met een beperking
De Haagse belangenorganisatie Voorall werkt er hard aan om Den Haag voor mensen met een beperking nòg toegankelijker te maken. Alle resultaten uit de tests worden op ongehinderd.nl/denhaag gezet. Via deze gratis website en app kunnen mensen met een simpele druk op de knop informatie over de toegankelijkheid van Haagse locaties vinden.