Bedenker Gerard de Nooij lanceerde donderdag 13 maart de app Ongehinderd.nl/denhaag. Daarmee kunnen mensen met een beperking vanaf hun smartphone informatie vinden of toevoegen over de toegankelijkheid van bijvoorbeeld restaurants, cafés en stadsdeelkantoren. Via de app kunnen mensen met een beperking elkaar op de hoogte houden over de toegankelijkheid van horeca en andere publiek toegankelijke plekken. De lancering vond plaats door alle aanwezigen in Gember, het restaurant in het gemeentemuseum, tegelijkertijd de app te laten downloaden.

De belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking Voorall en de gemeente Den Haag willen met de app de toegankelijkheid van Den Haag bevorderen en in kaart brengen. Uit eten gaan vergt voor mensen met een beperking flink wat voorbereiding: kun je makkelijk naar binnen met een rolstoel? Wordt er rekening gehouden met speciale diëten en zijn ook blindengeleidehonden welkom?

Wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid): "Met deze app zetten we een nieuwe stap in het inclusief beleid van de gemeente Den Haag. Voor mensen met een beperking wordt het makkelijker om gebruik te maken van alles wat de stad te bieden heeft. Maar gebruikers van de app kunnen ook aan de gemeente laten weten waar we juist aan betere toegankelijkheid moeten werken. Zo werken we samen aan een stad voor iedereen."

Dat de app in Gember is gelanceerd, is geen toeval. Deelnemers aan de prijsvraag ‘meNU Ongehinderd' konden de afgelopen maand hun favoriete restaurant nomineren. Dat werd Gember. Culinair recensent Pieter van den Broeke (Gouden Pollepel/AD Haagsche Courant) overhandigde na de lancering van de app het predicaat ‘Meest gastvrije restaurant van Den Haag voor mensen met een beperking' aan Gember. Restaurant Gember is gelegen naast het Gemeentemuseum, in het GEM | Fotomuseum en museum voor Actuele kunsten. Het restaurant beschikt over een fraai terras aan een vijver. Gember heeft gewonnen vanwege de ruime opstelling, hoge tafels en goede akoestiek. Daarnaast wordt het menu en de fijne service gewaardeerd. De winnaar van de prijsvraag krijgt een VIP-diner in het restaurant.

De app ongehinderd.nl/denhaag is te downloaden op android en Apple-telefoons.