Wie zal zijn thuis vrijwillig verruilen voor een kamer van minder vierkante meters, in een andere buurt? Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die deze vraag positief bevestigen. Zorg en vooral zekerheid op zorg waren de voornaamste redenen om toch overstag te gaan en te wonen in een aangepaste woning of verzorgingstehuis. Maar tijden veranderen en de bevolking vergrijst. Het roer moet om, anders valt de zekerheid op zorg weg.

Thuis wonen is het nieuwe credo. Dit wordt niet alleen door de overheid gestimuleerd, mensen willen dat zelf natuurlijk ook. Voorall neemt deze nieuwe ontwikkeling onder de loep. Want thuis blijven wonen kan niet zonder onderzoek en vooruit denken.

Het heft in eigen handen
Familie De Leeuw woont nog thuis. Gelukkig gaat dat heel goed. Meneer De Leeuw gaat sinds kort naar de dagbesteding. Mevrouw naar het mantelzorgcafé. “Daar heeft mijn moeder veel steun aan”, vertelt hun dochter. Ze zagen al een tijdje dat het niet helemaal goed ging met vader. Bepaalde vragen gingen langs hem heen, pasjes raakten kwijt. “Ik denk dat de eerste symptomen van dementie al vijf jaar geleden te merken waren. Toch werd de diagnose pas vorig jaar gesteld. Voor die tijd bonjourde m'n vader iedereen die ook maar iets met zorg te maken had de deur uit”.

Thuis blijven wonen, is hulp accepteren. Dit werd het nieuwe mantra voor de familie De Leeuw. En het werkte: via de gemeente is de dagbesteding geregeld, de rest is op eigen initiatief gedaan. Zo is er een alarmsysteem geïnstalleerd en de douche wordt binnenkort aangepast. “We zijn erg blij dat we het heft in eigen handen hebben genomen. We konden zo snel schakelen. Dat alarmsysteem had geen week later geplaatst moeten worden. Mijn ouders hebben er al heel snel gebruik van gemaakt. M’n vader was gevallen en in plaats van zelf een beetje proberen om hem overeind te krijgen, heeft m’n moeder via het alarmsysteem hulp ingeroepen. Ideaal, anders had zij zich dadelijk ook nog bezeerd”. Ook is er via een vraag- en aanbodwebsite een huishoudelijke hulp gevonden. “Een schatje! Ze is haar baan kwijtgeraakt door de bezuinigingen en is nu zelfstandig aan het werk”. Binnen een jaar is het huis van familie De Leeuw toekomstbestendig gemaakt. En alles is door de familie zelf geregeld.

Gemeente
Wie een aanpassing in huis wil doen om zelfstandig(er) te blijven, krijgt veelal te maken met de gemeente. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden aanpassingen aan het huis en andere zorgvragen door de gemeente in behandeling genomen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt ook, net als familie De Leeuw, zelf de aanpassingen laten doen. Er zijn steeds meer commerciële partijen actief. Sla de plaatselijke krant of consumentengids er maar op na: advertenties voor een traplift, hoog-laagbed of het ombouwen van een bad naar een douche in slechts één dag. Zorg is ineens booming business.

Gemiddeld duurt het aanvragen via de Wmo acht weken. Wie die tijd niet heeft, of van wie de aanvraag is afgewezen, komt terecht bij een commerciële partij. Max Welzijnswinkel is er hier één van. Van aangepaste badkamer tot scootmobiel; deze partij biedt veelgevraagde producten aan om langer thuis te blijven wonen. De gebroeders Jakobus en Hans Beukers zijn hun onderneming anderhalf jaar geleden gestart. Binnenkort openen ze in Loosduinen hun showroom, ondergebracht in een woonwinkel.

Max Welzijnswinkel doet ook aanvragen voor de Wmo. “We maken dan een Wmo-offerte. Vooral voor het ombouwen van het bad naar een goed toegankelijke douche wordt dit vaak gevraagd”.

Eerlijk advies
De gebroeders Beukers zaten al een tijdje in de branche, maar konden zich niet vinden in de manier waarop klanten werden behandeld. “Ik hoorde steeds vaker dat er misbruik werd gemaakt van de positie waarin mensen zitten”, vertelt Jakobus Beukers. "Dat is het begin geweest om een eigen onderneming te starten”. Het kan allemaal een stuk transparanter, vindt Beukers. “Soms wordt door bedrijven wel zes keer de marge gepakt”.

Eerlijk advies staat hoog in het vaandel. Om goed op de hoogte te zijn, krijgt het personeel van Max Welzijnswinkel trainingen. “We hebben bijvoorbeeld gesprekken met een ergotherapeut”.

Alles draait om maatwerk. “Het gaat altijd om individuele gevallen. Als het om lichamelijke klachten gaat, is niemand hetzelfde. Onze kennis van zorg en oplossingen gebruiken we in een persoonlijk gesprek. We kijken ook verder dan de huidige situatie. Reuma, artrose of MS doet veel met je lichaam. Een matras moet bijvoorbeeld over twee jaar nog steeds lekker liggen”.

Tips
Waar moet je op letten als je zelf aanpassingen in huis wil doen? Max Welzijnswinkel geeft tips:
- Vraag altijd meerdere offertes aan. 
“Zelfs al heb je een ‘klik’ met het bedrijf, vraag toch meerdere offertes aan. Alleen op die manier krijg je inzicht in wat er allemaal op de markt is”.
- Vraag naar de herkomst van het materiaal
“Soms wordt door bedrijven het materiaal goedkoop ingekocht in China, maar is er weinig duidelijk over de kwaliteit”.
- Controleer wat de garantievoorwaarden en -termijnen zijn.
- Kijk naar de service: is de partij 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar?
- Zorg dat er iemand bij je is die ook wat kritische vragen kan stellen.
- Neem de tijd voor vooronderzoek.
“Veel mensen gaan zich pas oriënteren als het eigenlijk al noodzakelijk is om aanpassingen te doen. Zonde is dat. Stap over die drempel en probeer al eerder te kijken wat voor jou een oplossing kan zijn. Dan houd je de regie in eigen handen”.