Onbevangenheid waar iedereen van kan leren

Elke vrijdagavond organiseert VTV Den Haag ‘Disco Friends’ in Parkoers. Dit vrijetijdscentrum in het Zuiderpark is dan dé plek voor mensen met een meervoudige beperking. Daar kunnen ze onbeperkt dansen en vrienden ontmoeten. Eén keer per jaar vindt daarbij nog ‘Dance Unlimited’ plaats, voor mensen met én zonder beperking. Voorall was erbij om dit evenement op 27 november in het Nutshuis mee te maken.

Aan het begin van de avond was het op de Riviervismarkt een komen en gaan van rolstoelvervoer. De muziek kwam je buiten al tegemoet en verschillende voorbijgangers wierpen nieuwsgierig een blik naar binnen. “Met 160 mensen in huis zitten we weer helemaal vol,” aldus Leonie Persoon van VTV Den Haag. “Het is nog best lastig om een toegankelijke locatie te vinden, die ruim genoeg is voor meerdere mensen in een rolstoel.” In mei 2016 wijkt ‘Dance Unlimited’ daarom uit naar een speciaal geschikt gemaakte locatie aan het strand. Deze locatie is volledig toegankelijk voor mensen met een beperking en biedt bovendien ruimte voor groei van het evenement. Geen ‘Dance Unlimited’ tot volgend voorjaar was echter geen optie: Gemeente Den Haag en Fonds 1818 maken het evenement mede mogelijk en waren zeer enthousiast over de vorige vijf edities van ‘Dance Unlimited’. VTV besloot er weer voor te gaan en regelde de locatie, toegankelijkheid en catering, de muziek met live act, uitnodigingen en begeleiding.

Afgelopen vrijdag was het zover: op de klanken van de DJ’s van ALL4Music en een percussionist, stroomden de enthousiaste dansers al vroeg binnen. Veel mensen met een beperking kwamen met de hele woning, of samen met hun familie. Een begeleider stond met de bril van zijn cliënt in z’n handen aan de rand van de dansvloer: “Ik was hem gelijk kwijt, hij kent de helft van de mensen hier!” Niet iedereen was op de dansvloer te vinden: “Ik ga niet dansen. Ik ben verkouden. Maar m’n schatje is er wel.” Een spastische jongen lag piekfijn gestyled in zijn rolstoel: smetteloos wit overhemd, klein discodasje, een kapsel waar Justin Bieber jaloers op zou zijn. Zijn reactie sprak boekdelen toen een meisje met lang haar headbangend naast hem kwam staan. “Dat is de kracht van ‘Dance Unlimited’”, aldus Leonie Persoon, “mensen hoeven niet eerst in te drinken om los te komen. Van deze onbevangenheid kan iedereen leren!”

DU2015 zaalimpressie 2 002 kl

VTV streeft met ‘Dance Unlimited’ integratie van mensen met en zonder beperking na. Hoewel het publiek goed gemengd was, zou het voor de editie in mei fantastisch zijn als er nog meer “mensen van buiten” kwamen. Mensen zonder beperking die geen familie, medebewoner of begeleider zijn. Iedereen is welkom! Houd facebook in de gaten voor de zevende editie van Dance Unlimited in mei 2016: https://www.facebook.com/Dance-Unlimited-495094290571527/

Auteur: Lisa Koolhoven Verhalenpodium, in opdracht van Voorall