Foto leden Onbeperkt Haags

Onbeperkt Haags vertegenwoordigt de belangen van Haagse jongeren met een beperking binnen ‘Voorall’. Naar schatting zijn er 21.000 jongeren met een fysieke beperking en/of chronische ziekte in Den Haag. Lysanne en Michel – beiden achterin de twintig – horen daar ook bij. Via ‘Onbeperkt Haags’ zetten zij zich in voor het ophalen van ervaringen, het informeren en inspireren van de doelgroep.

Michel kwam 3,5 jaar geleden via vrijwilligersorganisatie ‘PEP’ bij Onbeperkt Haags terecht. Door zijn chronische ziekte had hij moeten stoppen met de HBO-opleiding voor leraar Engels. Hij zocht naar flexibel vrijwilligerswerk dat aansloot bij zijn wisselende energieniveau. Sindsdien schrijft hij informatieve stukken over beleidsontwikkelingen voor de website van ‘Onbeperkt Haags’. Ook voert hij chatgesprekken met de doelgroep via facebook en skype. Lysanne volgde de HBO-opleiding ‘Sociaal Pedagogische Hulpverlening’ toen zij twee jaar geleden met Voorall in contact kwam. Voor een schoolproject interviewde zij de coördinator van de TestTeams voor toegankelijkheid van publieke gebouwen. De sfeer op het kantoor – waar vandaan ook ‘Onbeperkt Haags’ werkt – sprak haar direct aan. Sindsdien is zij er twee à drie dagen per week te vinden. Lysanne is gespecialiseerd in ervaringsverhalen, die zij deelt via de site. Daarnaast gaat zij regelmatig op pad als TestTeamlid.

Het informeren en inspireren van Haagse jongeren met een beperking vormt de kern van de activiteiten van Onbeperkt Haags. Voor 2016 staat daarnaast het verspreiden van informatie onder basisschoolkinderen op het programma. Het lesprogramma daarvoor is in ontwikkeling en gaat in op vragen als: hoe ga je om met iemand in een rolstoel? Lysanne zit zelf in een rolstoel en maakt weleens mee dat kinderen wijzen en onder elkaar over haar praten: “Ik begrijp best dat ze vragen hebben, maar die kunnen ze beter gewoon aan me stellen!” Naast oefenen met omgangsvormen wil Onbeperkt Haags kinderen zelf laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben: een bril met vlekken om slechtziendheid na te bootsen en laten ademen door een rietje, om een longaandoening te simuleren. Onbeperkt Haags is druk bezig basisscholen te benaderen om de gastlessen in juni in te plannen.

Zeer actueel is daarnaast de nieuwe wetgeving op het gebied van werk en inkomen en de gevolgen daarvan voor jongeren met een beperking. Michel en Lysanne hebben beiden al een herkeuring meegemaakt, wat gevolgen heeft voor hun persoonlijke situatie. Eerder hebben ze allebei ervaren hoe een stageplek niet goed aansloot op hun beperking. Voor hen was dit de reden om te stoppen met hun opleiding en dat hoeft niet nodig te zijn! Onbeperkt Haags deelt graag ervaringen met andere jongeren met een beperking en met werkgevers. Michels tip aan bedrijven: “Kijk persoonsgericht naar wat iemand allemaal wél kan.” Lysanne wil pleiten voor een proefperiode: “Werkgevers schrikken vaak als ze mijn rolstoel zien. Als ze daardoor twijfelen of ik het werk aankan, kunnen we het ook eerst een weekje proberen.” Natuurlijk twijfelen ze zelf ook weleens: “Je belastbaarheid hangt echt af van het soort werk. En je moet niet vergeten dat je naast je werk ook energie voor andere dingen overhoudt.”

Je als vrijwilliger inzetten voor Onbeperkt Haags kan een mooie opstap zijn naar betaald werk. Je doet werkervaring op, ontmoet mensen en komt in het ritme van een baan. Op dit moment zijn er naast Michel en Lysanne nog twee vrijwilligers aan Onbeperkt Haags verbonden. Gezien alle plannen en uitdagingen waar ze voor staan, zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig. Het werk kan helemaal ingericht worden naar ieders behoeftes en mogelijkheden. Of je nu één keer per maand of drie keer per week kunt komen, je bent van harte welkom! Mail voor meer informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium, in opdracht van Voorall