afbeelding Wat is jouw talent

In het weekend van 27, 28 en 29 mei vond in Den Haag het gratis toegankelijke muziekfestival ‘Sniester’ plaats. Op tien binnen- en buitenpodia op en rond de Grote Markt traden lokale zangers, zangeressen en bands op. ‘Senself’ – organisatie voor talenten van mensen met beperkingen – leverde op zaterdag en zondag een bijdrage aan het festival. Voorall was erbij om mee te maken hoe deze bundeling van krachten in de praktijk uitpakte.

Bas Wierikx, projectleider Senself, en Marco Bijsterbosch, programmeur van Sniester, ontmoetten elkaar tijdens ‘Eurosonic Noorderslag’. Senself zet zich in om talenten van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking te ontwikkelen en zichtbaar te maken. Dit doet de organisatie door het geven van trainingen en door te zorgen dat hun doelgroep een podium krijgt bij culturele evenementen. Marco voelde zich direct aangesproken door de missie van Senself: “Ik ben drie jaar geleden met Sniester gestart omdat ik de energie wilde van lokale bandjes. Voor grote nationale en internationale acts betaal je de hoofdprijs en echt enthousiasme is er niet altijd. Die enthousiaste energie voel ik wel bij mensen met verstandelijke beperkingen. Dat maakte dat ik het gelijk een goed idee vond om voor Sniester met Senself samen te werken.”

Senself is een landelijke organisatie die per evenement en per plaats de koppeling maakt met mensen met beperkingen. Vervolgens gaan deze lokale deelnemers onder begeleiding van een professionele coach op zoek naar hun talenten. Op basis van deze persoonlijke talenten, nemen zij een passende rol aan tijdens de uitvoering van het evenement. Voor Sniester resulteerde dit in de inzet voor de verkoop van festivalaccessoires en in de bediening op het terras. Maar ook de presentatie op het hoofdpodium was in handen van een deelnemer van Senself.

Een lokaal Senself-trio van in blauwwit geruite pakken gestoken jongemannen verzorgde het maken van ‘Senselfies’. Zij vroegen voorbijgangers naar hun talent, dat vervolgens op een ‘tekstwolk’ werd geschreven. Hiermee zetten zij de voorbijgangers op de foto om hen voor eens en voor altijd te herinneren aan hun talent. “Het is voor iederéén met of zonder beperking moeilijk om te zeggen waar je goed in bent,” aldus een medewerker van Senself. “Door elkaar hierop aan te spreken en ook je uitdagingen daarbij te benoemen, kun je je samen verder ontwikkelen.” En dat is nou precies de bedoeling van deze en andere activiteiten van Senself. Zie voor meer informatie: http://www.senself.nl/.

Auteur: Lisa Koolhoven in opdracht van Voorall