Foto Defecte lift Centraal Station

Het Haags Startstation Erasmuslijn dat op 22 augustus is geopend, is nu al onbereikbaar voor rolstoelgebruikers. Reden is dat de lift in de stationshal die reizigers van het Centraal Station naar het nieuwe metrostation brengt, sinds 25 augustus defect is en op zijn vroegst 13 september wordt gerepareerd. Bijzonder is dat er wel een tweede lift aanwezig is, maar dat deze niet gebruikt kan worden, omdat die alleen met een sleutel bediend wordt tussen de begane grond en de 1e verdieping. Het publiek kan van deze route dus geen gebruik maken. Ook het busplatform is door de defecte lift niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

Voorall heeft in de Commissie Leefomgeving van 24 september 2015 de toezegging van verantwoordelijk wethouder Revis gekregen dat de sleutellift bij storing van de lift in de stationshal als alternatief inzetbaar zou zijn, evenals in de nachtelijke uren wanneer de stationshal gesloten is. Helaas is de wethouder zijn toezegging nog niet nagekomen.

In plaats van het beschikbaar stellen van de sleutellift heeft men een medewerker bij de lift neergezet die reizigers met zware koffers of een kinderwagen helpt om beneden te komen. Aan reizigers met een rollator of rolstoel wordt verteld dat zij om kunnen rijden via de Anna van Buerenstraat en de oprit van het Prins Bernhardviaduct. In deze omloop van maar liefst 800 meter zitten twee te steile hellingbanen en twee niet te nemen stoepranden. De route is voor mensen met een rolstoel dus niet te doen.

Jammer genoeg is het geen incident dat de lift in de stationshal in storing is. Voorall heeft sinds het debat met de wethouder op 24 september 2015 gesignaleerd dat de lift vijf keer buiten werking was wegens storing. Hierbij zaten ook storingen die meerdere dagen duurden.

Concreet komt het erop neer dat het busplatform en het nieuwe Haags Startstation van de Erasmuslijn inmiddels 2 weken ontoegankelijk is voor reizigers met een rolstoel of rollator.

Voorall vindt het ontoelaatbaar dat zo’n belangrijk en modern OV-knooppunt ontoegankelijk is voor reizigers met een beperking en roept in een brief aan de Commissie Leefomgeving wethouder Revis op er direct voor te zorgen dat de lift van de Erasmuslijn ten allen tijde gebruikt kan worden door reizigers met een beperking.

Lees de brief hier.

En op 9 september 2016 verscheen in het AD dit artikel:

Foto artikel AD lift