Foto coaching OV

“Ik vind het eng,” vertelt mevrouw Uiterlinden. “Je moet instappen, gaan zitten en dan moet die kaart nog!” Sinds de zomer biedt ‘Voorall’ coaching aan aan mensen met een beperking die willen reizen met de nieuwe grijsrode stadstrams. Voor mevrouw Uiterlinden – die met een rollator loopt – combineert Voorall-coach Jules Coenen de training met de bus en de RandstadRail. Coenen is op zijn beurt getraind door Voorall welke informatie hij op welke manier kan overdragen: dat gaat van de juiste plaats op de halte, tot contact maken met de bestuurder en van inchecken en gaan zitten tot het gebruik van de stopknop. Iedereen in een rolstoel of met een rollator of visuele beperking die zich aanmeldt bij Voorall krijgt deze gratis coaching gedurende maximaal drie begeleidingsritten. 

“Elke keer dacht ik ‘nou ga ik eens met die tram’. Maar dan zit ik met het instappen en die rollator en dan denk ik ‘nee’,” vertelt mevrouw Uiterlinden. “Sinds ik dertien jaar geleden op straat ben gevallen en mijn dijbeen brak, maak ik voor lange afstanden gebruik van de taxibus of rijden mijn kinderen me. Het spontane is er daarmee af. Een aantal jaar geleden schafte ik een OV-chipkaart aan. Die heb ik nog niet gebruikt. Deze begeleiding is een probeersel.” Jules geeft aan dat mevrouw het best bij de tweede deur kan instappen en waar op het perron dat is. Als de tram eraan komt, laat hij zien dat het goed is even contact te maken met de bestuurder: “Dan weet hij dat u meewil met uw rollator. Hij houdt dan rekening met de snelheid waarop hij de deuren sluit en bij het optrekken. Laat hem daarom als u uitstapt ook even weten dat u er weer uit bent.” Jules helpt de dame instappen, checkt voor haar in en wijst haar waar ze het beste kan gaan zitten: “U moet uw plek wel opeisen!” geeft hij daarbij aan. In de tram laat hij zien waar de haltes worden aangeduid en hoe de stopknop werkt. “Blijft u vooral wel zitten tot de tram op de halte is. En dan met de stroom mee naar buiten.”

Na een aantal keren in en uit verschillende trams, krijgt mevrouw Uiterlinden er zichtbaar schik in. Jules geeft haar een hoesje met klittenband voor om haar arm. Daar kan haar OV-chipkaart in, wat het in- en uitchecken vergemakkelijkt. “Stapje voor stapje laat ik u steeds meer zelf doen. Straks loop ik achter u aan en grijp ik alleen in als het misgaat. Volgende keer kunnen we de bus proberen,” moedigt hij aan. Mevrouw Uiterlinden glundert: “De logica van alle stappen zit nu nog niet in m’n hoofd. Maar straks wil ik niet anders meer!”

Auteur: Lisa Koolhoven in opdracht van Voorall