Middin biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking. Ook zet de organisatie zich in voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een beperking door ouderdom. Bart Rijgersberg – coördinator technologische innovaties bij Middin – vertelt hoe de organisatie techniek inzet om de zelfstandigheid van cliënten te vergroten. Hij werkt sinds 2009 voor Middin: “Ik ben gestart op een woonvoorziening. Nu werk ik twee dagen per week als ambulant begeleider en twee dagen in het innovatieteam. Ik vind het belangrijk om in contact te blijven met hoe het er in het echte leven van de cliënt aan toegaat. Op beurzen staan allerlei leveranciers met de nieuwste producten. Ik stel hen kritische vragen: ‘Wat nou als de cliënt zus of zo doet? Werkt het dan ook?’ Dat is waarom wij technologische innovaties altijd eerst op kleine schaal uitproberen om te kijken wat werkt voor individuele cliënten.”

Zo’n honderd cliënten van Middin maken inmiddels gebruik van een zogenaamd ‘picto-horloge’. Dit horloge herinnert de drager bijvoorbeeld aan een afspraak of het innemen van medicijnen. Dat gebeurt door trillen, een afbeelding, of een gesproken bericht. “Deze horloges zijn zeer geschikt voor cliënten die niet kunnen lezen en schrijven. Maar ook voor mensen die niet met een smartphone kunnen omgaan en behoefte hebben aan structuur biedt dit een uitkomst,” vertelt Rijgersberg. “De nieuwste versie biedt ook de mogelijkheid om via GPS een noodsignaal naar een begeleider te sturen, mocht een cliënt bijvoorbeeld verdwaald zijn.” In dat kader noemt Rijgersberg ook de pilot die Middin op dit moment met de gemeente Den Haag doet: “Go-OV is een app voor op je smartphone die je letterlijk van deur tot deur brengt.” De begeleider zet het adres erin en met afbeeldingen en pijlen neemt de app de cliënt vervolgens stap voor stap mee. Naar de juiste halte, in de juiste bus en met herinneringen aan in- en uitchecken en het drukken op de stopknop. Daarna verschijnt de uitstaphalte met een afbeelding op het telefoonscherm en volgt weer een beeldende routebeschrijving naar de eindbestemming. Er zit ook een noodknop op de app. “Die schakelt de cliënt direct door naar een begeleider of familielid,” vertelt Rijgersberg. “Of naar mensen van Go-OV, die getraind zijn om de cliënt gerust te stellen en back-up te regelen. Een aantal cliënten dat normaal altijd met de taxibus reist, volgt op dit moment een training. Daarna gaan ze het reizen met de app twee maanden proberen.” Rijgersberg verwacht de uitslag van de pilot in het nieuwe jaar.

Naast de technologische toepassingen die de zelfstandigheid van cliënten buitenshuis bevorderen, zijn er ook in de woonvoorzieningen van Middin innovaties doorgevoerd. Rijgersberg noemt als voorbeeld het digitale planbord dat op dit moment wordt uitgetest op één van de locaties: “Daarop staat het rooster met de foto’s van de begeleiders die die dag aanwezig zijn. Ook de activiteiten van de dag staan erop, die de cliënten kunnen aanklikken voor meer informatie. Cliënten kunnen zichzelf aanmelden voor activiteiten – bijvoorbeeld voor het avondeten - door hun eigen foto eraan toe te voegen. In Rotterdam bouwt Middin een nieuwe locatie met een modelwoning waarin alle mogelijke technologische innovaties worden ingebouwd: van bewegingssensoren voor valpreventie, tot stemherkenning bij deurvergrendeling en van beeldbellen tot tilliften waar geen begeleider meer aan te pas hoeft te komen. “We passen daar alle snufjes toe,” vertelt Rijgersberg. “Zo kunnen we zien wat werkt in de praktijk en wat niet. En vooral: voor welke cliënt!”

Auteur: Lisa Koolhoven in opdracht van Voorall