verkiezingen

De gemeente Den Haag organiseert in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Visio en Voorall een pilotproject om de toegankelijkheid bij verkiezingen voor blinden en slechtzienden te verbeteren. Dit gebeurt door middel van het toepassen van een combinatie van hulpmiddelen. Zowel auditieve ondersteuning met behulp van een soundbox, die de kieslijst voorleest, en een mal om de gewenste kandidaat te selecteren, worden ingezet om kiezers met een visuele beperking zo zelfstandig mogelijk te laten stemmen. Ook de aankleding van het stemlokaal met geleidelijnen en het voorzien van de stembussen van tactiele kenmerken maken hier deel van uit.

Test
Om te onderzoeken of deze voorzieningen voldoen, wordt er een testdag georganiseerd.
Datum:        Woensdag 31 januari 2018
Tijd:            Tussen 10.00-12.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur
Locatie:       Visio Den Haag, Bordewijklaan 3, 2591 XR Den Haag.

Er wordt een model stembureau ingericht. Na binnenkomst volgt een korte instructie en wordt u gevraagd een stembiljet voor een gesimuleerde verkiezing in te vullen met behulp van de mal en de soundbox.
Na het uitbrengen van uw stem zullen een aantal korte vragen aan u worden gesteld rond gebruiksgemak. U kunt binnenlopen binnen de genoemde tijden, de test zal ongeveer een half uur in beslag nemen.

Afhankelijk van de resultaten wordt een beslissing genomen omtrent het al dan niet voortzetten van het project voor kiesgerechtigden in Den Haag tijdens de verkiezingsdag voor de gemeenteraad en het raadgevend referendum op 21 maart 2018.

Doe mee!
Wij zoeken 100 enthousiaste blinden en slechtzienden om mee te helpen bij het testen van alle voorzieningen!
Heeft u een visuele beperking en vindt u het belangrijk om zelfstandig uw stem te kunnen uitbrengen? Doe dan mee aan de test. Meld u uiterlijk 24 januari aan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.