stemmen

Bij de verkiezingen van 21 maart richt de gemeente Den Haag acht stembureaus in voor mensen met een visuele beperking. Met behulp van een mal én audio-ondersteuning kunnen zij op deze stembureaus zelfstandig stemmen. In elk Haags stadsdeel staat een stembureau met deze hulpmiddelen. Op de locaties van Bartiméus en Visio in Den Haag kunt u op 14 en 20 maart een gratis training bijwonen om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met deze nieuwe stemmethode zelfstandig te kunnen stemmen.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag: 'Deze pilot past goed binnen het streven van de gemeente om de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk te maken. Den Haag telt ruim elfduizend mensen met een visuele beperking. Voor hen is zelf stemmen lastig of zelfs onmogelijk. Zij hebben immers hulp nodig bij het vinden en inkleuren van het juiste vakje. Doordat ze nu zelfstandig kunnen stemmen, wordt hun stemgeheim gewaarborgd. Bovendien vergroot het de zelfredzaamheid van mensen met een visuele beperking.'

Getest
In samenwerking met de Haagse belangenorganisatie Voorall, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Oogvereniging is deze stemmethode uitvoerig getest op de locatie van Koninklijke Visio Den Haag (Bordewijklaan 3). De test is grotendeels succesvol verlopen.

Trainingsdag
Op woensdag 14 maart vindt de eerste training plaats bij Bartimeus, adres: Laan 20 in Den Haag. Bij Visio wordt de training gegeven op dinsdag 20 maart, adres: Bordewijklaan 3 in Den Haag.
Per middag vinden 3 trainingssessies plaats, die elk starten op het hele uur, dus om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. De training is gratis en duurt maximaal een uur.

Van te voren even aanmelden

Bekijk de filmpjes over de training hier:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3602079/Stemhulp-moet-stemmen-voor-blinden-en-slechtzienden-makkelijker-maken

https://www.ad.nl/den-haag/ook-blinden-en-slechtzienden-naar-de-stembus-door-speciale-stembureaus~vaedbcda0/

Meer informatie over de verkiezingen:

Kijk ook op: https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/stemmen/

Klik hier voor het overzicht met algemene informatie over de verkiezingen voor mensen met een visuele beperking. En hier voor de link naar de kandidatenlijst in word.

Het College voor de Rechten van de Mens opent van 12 maart tot en met 4 april het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking kunnen via mensenrechten.nl/stemmen laten weten of zij problemen ervaren bij het stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het College wil nagaan of de toegankelijkheid van de verkiezingen is verbeterd na de aanbevelingen van vorig jaar.