HTM logo

Voorall heeft samen met HTM filmpjes laten ontwikkelen die laten zien hoe reizigers met een beperking gebruik kunnen maken van RandstadRail-tram of van de nieuwe stadstram. De filmpjes zijn gemaakt door studenten van de Dutch Filmers Academy. Met de filmpjes willen Voorall en HTM laten zien dat het reizen met de tram gemakkelijk is, als je maar weet hoe je dat het beste kunt doen.

Reizen zoals ik het wil
Helma van de Boom is slechtziend en reist dagelijks met de tram. Helma: “Het openbaar vervoer is voor mij het transport om te gaan, te komen en te zijn wat ik wil: alles doen wat ik leuk en belangrijk vind, zoals familie en vrienden bezoeken en naar mijn werk gaan. Ik vind het leuk om anderen te laten zien hoe ik zo zelfstandig mogelijk met  HTM kan reizen.”

Zelfstandig met het OV
Margreet Roemeling, projectcoördinator bij Voorall: “De RandstadRail-tram en de nieuwe stadstram zijn allebei geschikt voor reizigers met een beperking, maar ze zijn ook erg verschillend. We merkten bijvoorbeeld dat niet iedereen weet bij welke deur je het beste naar binnen kan rijden als je in een rolstoel zit. Voorall vindt het belangrijk dat mensen zelfstandig kunnen reizen en niet alleen afhankelijk zijn van de taxibus. Wij organiseren daarom al jaren begeleiding voor mensen met een beperking die graag willen leren reizen met de tram of de bus. De filmpjes zijn een goede aanvulling hierop.” 

Toegankelijk OV
De gelijkvloerse trams van HTM rijden inmiddels op 8 van de 12 tramlijnen in de Haagse regio. Een uitkomst voor reizigers met koffers, kinderwagen of voor reizigers die gebruik maken van bijvoorbeeld een rolstoel of rollator. “Toegankelijk OV is voor al onze reizigers van belang. Wij moedigen reizigers met een beperking van harte aan om zich goed voor te bereiden. Want dan kun je zo comfortabel mogelijk met de tram reizen. De nu gemaakte filmpjes helpen daar enorm bij!”, aldus Astrid Koop van HTM.

Bekijk de diverse filmpjes via deze links:
https://youtu.be/zsgWkCX3yn8 Avenio voor blinden en slechtzienden
https://youtu.be/aKUNM1LIELQ RandstadRail voor blinden en slechtzienden
https://youtu.be/tHCj6GC0Khw Avenio voor rollatorgebruikers
https://youtu.be/9HQDwV4N-cU RandstadRail voor rollatorgebruikers
https://youtu.be/Gsd8JdB6ZBg Avenio voor rolstoelgebruikers
https://youtu.be/OLJ-HtL6iLk RandstadRail voor rolstoelgebruikers
https://youtu.be/UQbfAj2Ypdk Avenio voor scootmobielgebruikers
https://youtu.be/CKOKIgD3qUM RandstadRail voor scootmobielgebruikers

Over de filmers
Danique van Dijke, Joanne Tervoort en Marijke van der Pauw zijn studenten van de Dutch filmers Academy in Hilversum. Zij kregen voor hun opleiding een filmopdracht met maatschappelijke relevantie. De acht filmpjes tonen gedetailleerd hoe mensen die gebruik maken van een rolstoel, rollator of scootmobiel of mensen die blind of slechtziend zijn, veilig en snel kunnen in- en uitstappen en wat voor hen de beste plek in de tram is. Zo laat het filmpje voor mensen met een visuele beperking zien dat iemand met een blindengeleidehond in de stadstram het best direct achter de bestuurder plaats kan nemen, omdat daar voldoende plaats is voor de hond. Voor mensen met een rolstoel is het belangrijk om te weten dat de deur wat langer openblijft als zij de blauwe deurknop indrukken.