0 Veel gestelde vragen

Ik heb hulp nodig, waar kan ik hier melding van maken?
Heb je huishoudelijke hulp, een woningaanpassing of andere voorzieningen nodig? Dat kan bijvoorbeeld komen door een verslechtering in de situatie. Je kunt in dit geval een Wmo-melding maken bij een servicepunt in de buurt of via het digitale loket van de gemeente Den Haag. De gemeente maakt onderscheid tussen een voorziening in natura, een persoonsgebonden budget en een financiĆ«le tegemoetkoming. Per gemeente kun je informatie over de verschillende soorten voorzieningen lezen op deze website met antwoord op vragen over het sociaal domein. 

Wat gebeurt er met mijn voorzieningen uit de Wmo als ik naar een andere gemeente verhuis?
Als je verhuist is er een bepaald proces aan de orde omtrent jouw voorzieningen. Afhankelijk van de gemeente waarnaar jij verhuist kan dit verschillen. Op het moment dat je bij de nieuwe gemeente staat ingeschreven doe je ook een Wmo-melding. De nieuwe gemeente neemt dan contact op met de oude gemeente en met de leverancier. Nadat zij een offerte en een advies van de leverancier hebben ontvangen, beslissen zij of ze de voorziening(en) over kopen van de oude gemeente of dat zij voor een andere leverancier/hulpmiddel kiezen. Als de nieuwe gemeente kiest voor vervanging, houd jij jouw huidige hulpmiddel(en) totdat de nieuwe er zijn/is.

Waar kan ik zorgaanbieders vinden die mij vanuit de Wmo kunnen helpen?
Op deze website van de gemeente Den Haag is een lijst te vinden met gecontracteerde aanbieders die jij kunt inschakelen in het kader van de Wmo zorg in natura.

Wie kan mij helpen met Wmo-aanvragen?
Voorall heeft onafhankelijke cliƫntondersteuning in huis. De ondersteuners zijn zelf ervaringsdeskundigen en kunnen jou helpen met jouw aanvraag, het papierwerk en andere Wmo-zaken waar jij tegenaan loopt.

Ook de gemeente Den Haag heeft op de Servicepunten XL cliƫntondersteuners beschikbaar die kunnen helpen.

Betaal ik een eigen bijdrage bij een Wmo-voorziening?
Bij sommige Wmo-voorzieningen geldt een eigen bijdrage. Dit is het geval bij hulp in het huishouden, vervoersmiddelen, het persoonsgebondenbudget en woonvoorzieningen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent dit. De bijdrage verschilt per gemeente en is onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling, leeftijd en inkomen.

Kan ik een verhuiskostenvergoeding krijgen?
Moet je noodgedwongen verhuizen? Dan kun je via de Wmo in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding.