Nieuwsbrief Voorall nummer 10 2020

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

0 online

Werken met vrijwilligers: van live naar online
2020 was een bijzonder jaar. Het Coronavirus maakte dat alles anders liep dan iedereen van tevoren had kunnen bedenken. Dat gold natuurlijk ook voor het contact met onze vrijwilligers. Tijdens het begin van de lockdown waren we allemaal onthand: hoe gaan we contact houden met elkaar? Ik herinner me dat ik met collega’s geoefend heb om afspraken te maken via Teams en Zoom, met behulp van filmpjes op Youtube probeerde te ontdekken hoe dat werkt en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens voerden we eerst voorzichtig overleg met zijn tweeën, maar na enige tijd ontstond er ook behoefte om met het hele team te vergaderen en probeerden we een teamoverleg uit. Gelukkig leerden we snel en ontstond er een ritme van regelmatige gedachtewisseling met elkaar. Ondertussen hielden we vooral telefonisch of via de mail contact met onze vrijwilligers. Vergaderingen van projectgroepen werden afgezegd.

Lees meer >


0 htm rolstoel

HTM blijft mensen met elektrische rolstoel discrimineren
Onlangs organiseerde de gemeenteraad van Den Haag een hoorzitting om te spreken over de al vijf jaar slepende kwestie van het weigeren van elektrische rolstoelen in HTM-bussen. Diverse organisaties, waaronder Voorall, waren uitgenodigd hun standpunt toe te lichten.

Namens Voorall hebben Jules Coenen en Wim Carabain de raadsleden uitleg gegeven over de verwerpelijke opstelling van de HTM. Voor Voorall voelt het weigeren van mensen met een elektrische rolstoel als een graat in de keel. Al 14 jaar zet Voorall zich in om de stad inclusiever en toegankelijker te maken. Wij trachten de beeldvorming over mensen met een beperking positief te beïnvloeden en de inwoners er bewust van te maken dat ze rekening moeten houden met de ongeveer 80.000 mensen met een beperking in Den Haag.

Lees meer>


0 Afbeelding innovatie

Technische Innovaties hebben aandacht van I-Team bij Voorall:
langer zelfstandig blijven wonen door technische innovaties en het gebruik ervan in de openbare ruimte
Dit jaar is er een Innovatie en Inspiratie Team (I-Team) gestart bij Voorall. Het team bestaat uit een vijftal mensen met interesse in technologische vernieuwingen of met een technische achtergrond, het merendeel van de leden heeft daarnaast ervaring met een beperking.

Het I-Team bestaat uit: Jacob Zuurmond, Robert Fossen, Gerard Landsweers, Fred Blankespoor en Erik Herbschleb. Zij zijn technisch onderlegd door opleiding, werkervaring en door zelf gebruik te maken van (technische-) hulpmiddelen. Boyan Ronda is aangehaakt als stagiair van de Haagse Hogeschool.

Het team stimuleert het tot stand komen van (technische) innovaties in de openbare ruimte en achter de voordeur. De behoeften en wensen van mensen met een beperking zijn daarbij het uitgangspunt. Daarom betrekt het I-team vrijwilligers uit de achterban bij het schouwen van de openbare ruimte en het testen van hulpmiddelen in de praktijk.

Lees meer >


0 Afbeelding boekje Mijn Coronatijd

Mijn Coronatijd: brieven van laaggeletterden in Haaglanden
In het boekje ‘Mijn Coronatijd’ vertellen tien lees- en schrijfcursisten van de Taal+ school van ROC Mondriaan in Den Haag, Delft, Westland in briefvorm hoe ze deze tijd beleefd hebben. De persoonlijke brieven leggen bloot waarmee deze cursisten worstelden. De brieven geven een bijzondere inkijk in hun wereld en onderstrepen het belang van goede lees-, schrijf- en digitale vaardigheden. Wij spraken met Stefanie de Klerk, projectleider Doe Weer Mee!, om erachter te komen wat de motivatie was voor dit boekje.

Lees meer>


0 waterverf

Voorall Academie Online: Waterverf-lesje bloemen schilderen
Thuis creatief met de Voorall Academie aan de slag? Dat kan. We vonden dit leuke blog om met waterverf te leren werken.

Lees meer>



0 even voorstellen

Even voorstellen… Redactieteam Voorall{e} Hagenaars
In deze laatste nieuwsbrief van het jaar stellen onze leden van het redactieteam Edward en Ulca zich graag aan je voor.

 

Daarheen en weer terug
Hoe komt iemand die Nederlandse taal- en letterkunde heeft gedaan terecht in de belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking? Daar moet het toeval wel de hand in hebben gehad.

Toen ik in 1986 afstudeerde in Leiden, was de volgende stap op het carrière pad onvermijdelijk de bijstand. Voor mensen met mijn studie toen zo ongeveer een geaccepteerd gegeven. Dat was voor iemand in mijn positie, jong, alleenstaand en met weinig vaste lasten, niet eens zo’n slechte situatie. Maar het was wel saai en dreigde vooral nogal lang te gaan duren. Toen werd die situatie doorbroken door een wel heel vreemde manier van ‘burenhulp’. Ik kreeg een nieuwe buurvrouw, Nora, die curatrice bleek te zijn van haar jongere zus. En zo maakte ik voor het eerst kennis met iemand met een verstandelijke beperking, toen overigens nog onbekommerd ‘handicap’ genoemd.

Lees meer>

Ulca Wildschut, vrijwilliger bij Voorall
Met iemand praten over iets wat belangrijk voor diegene is. De passie en het plezier te zien. Het doorzettingsvermogen om het toch voor elkaar te krijgen. Dat vind ik geweldig.

En nu, hoe moet dat als je alleen thuis zit in een vrijwillige quarantaine? Rond de tafel zitten en elkaar aankijken is er niet meer bij. Wordt dit dan een gesprek met mezelf? Nee, dat werkt niet. Een klein verhaal dan maar.

Lees meer>


 
   

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt tien keer per jaar.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl
www.voorall.nl

picture
 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing