Platform VG Haaglanden
Belangenbehartiging voor mensen met een
verstandelijke beperking en hun verwanten

"Eigenlijk is dat het leukste om te doen. Weten wat er speelt, de ergste kinken in de kabel zien en die aanpakken. Dat doen we al twaalf en een half jaar!"

De passie van Joop van Rossem en Edward de Bruin van het VG Platform Haaglanden.

Het VG Platform Haaglanden behartigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten. Lokaal en regionaal. Een hele mond vol, maar waarom is er een platform, wat doet het en heb ik er iets aan?

Doolhof van loketten
Joop: “Er wordt steeds meer van ouders gevraagd. De maatschappij is gecompliceerder, vooral als je onder de Wmo valt. De ondersteuning bij wonen, werken en vrije tijd die er vroeger was, is deels weggevallen. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het vinden van een woning en werk. Ouders hebben een behoorlijke dosis creativiteit nodig om oplossingen voor elkaar te krijgen. En dat is niet altijd makkelijk. Er is een doolhof van zorgwetten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Dit moet je aanvragen bij de gemeentelijke Wmo, dat bij je zorgverzekeraar. Maar wat je bij wie moet aanvragen, is voor ouders vaak volstrekt onduidelijk. En niet alleen voor ouders. Ze worden nogal eens van het kastje naar de muur gestuurd door instanties.”

Edward: “Zodra je kind 18 wordt moeten ouders het zelf maar uitzoeken. Het VG Platform helpt bij die zoektocht. Want eerlijk is eerlijk, het is echt puzzelen bij welk loket je nou precies moet zijn. Per gemeente verschillen de regels en de vergoedingen.”

Hulp, cursus en samen sterk
Joop: “Het VG Platform Haaglanden brengt de knelpunten bij wonen en werken in kaart. We organiseren themabijeenkomsten. Daar krijgen we veel informatie over de problemen waar ouders van verstandelijk beperkten tegenaan lopen. Wij proberen die problemen op te lossen. Liefst met hulp van andere partijen.
Ook versterken we de positie van ouders. We geven informatie en organiseren cursussen. Bijvoorbeeld de cursus: Hoe bereid ik me voor op het keukentafelgesprek.”

Edward: “Gelukkig werken we in Den Haag samen met Voorall. Onze doelstellingen zijn hetzelfde, alleen werken wij voor een specifieke doelgroep.”

Vroeger was alles beter?
In de tweede helft van de vorige eeuw hadden ouders van verstandelijk beperkten twee keuzes. Hun kind thuis houden, tot ze zo oud waren dat ze de zorg niet meer aan konden. Of hun kind naar een groot instituut ergens ver weg in de bossen laten gaan. En alle zeggenschap overdragen aan dat instituut, die voortaan bepaalde wat goed was voor jouw kind.
Gedwongen door die omstandigheden kwamen ouders in actie. Ze bedachten inventieve oplossingen die tot dan toe nog niet bestonden. Kleine gezinsvervangende huizen, midden in de woonwijk. Met een aantal verzorgers en vrijwilligers, die de bewoners goed leren kennen, waar ze zich veilig bij voelen. En een zinnige dagbesteding. Met heel veel doorzettingsvermogen, creativiteit en liefde kregen ouders dit voor elkaar. Geholpen door het nieuwe Persoonsgebonden Budget, waarmee je je eigen zorg kunt inkopen.

Herhaling van zetten?
“Als we niet oppassen, zie ik de tijd weer aanbreken dat een moeder van 86 niet meer thuis voor haar 49-jarige zoon kan zorgen. En die situatie moeten we voorkomen. Problemen vroegtijdig oplossen, dat is het leukste om te doen!”, aldus een enthousiaste Joop van het VG Platform Haaglanden.

Meer informatie bij het VG Platform Haaglanden via:
Edward de Bruin
06 22938718
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.oepz.nl/PFVG/wordpress/

Auteur: Ulca Wildschut