Foto Kunstvlieg

Frans Vierling is directeur van atelier De Kunstvlieg. Overal hangen schilderijen, staan sculpturen en ligt er materiaal om mee te werken. Van teken- en schilderspullen tot wol en borduurmateriaal. Een kamerscherm hangt vol met schilderijen. Frans: "Daarachter staat de werktafel van één van onze deelnemers. Die werkt het liefst alleen.
Je kunt hier van alles doen, als het maar zinnig is. Je wilt borduren of mooie sieraden maken? Dan zorgen wij dat daar materiaal voor is. En iemand die ervan af weet. Er is hier geen prestatiedruk. Gewoon lekker werken op je eigen tempo. Met materiaal wat jij het leukste vindt. De enige verplichting is komen op de tijd die je hebt afgesproken. Ik regel daar materiaal en begeleiding voor. Dan vind ik dat je ook moet komen als je dat afgesproken hebt.”

Budget dagbesteding
“Als je een budget hebt voor dagbesteding, kun je hier terecht. Welke beperking je ook hebt. We draaien 10 dagdelen per week. Met 2 tot 3 vaste krachten en een aantal vrijwilligers per dag. Er is altijd voldoende begeleiding. We zijn een erkend leerbedrijf. Daardoor hebben we stagiaires van grafische- en zorgopleidingen. Dat is fijn, want we kunnen ook één op één begeleiden.

Je ziet deelnemers hier helemaal los komen. Na verloop van tijd hebben ze meer zelfvertrouwen en durven ze meer. Dat is zo fijn om te zien. Ja, we noemen degene die bij ons komt altijd deelnemer. Ik heb een hekel aan het woord cliënt. Ze nemen deel aan het proces hier, zijn volwaardig deelnemer.”

Feestje!
“Elk jaar organiseren we een open dag of een veiling van de kunstobjecten. Dat is echt een hele happening. We nodigen dan veel mensen uit, die tegen elkaar opbieden om een kunstwerk van een deelnemer te bemachtigen. Natuurlijk zijn de deelnemers met hun familie daarbij. De opbrengst gaat volledig naar de deelnemers. Het werk is het creatieve eigendom van de deelnemer. Dan is het niet meer dan logisch dat de opbrengst voor de deelnemers is!

Volgend jaar bestaat De Kunstvlieg twaalf en een half jaar en word ik zeventig. Dan is het extra groot feest. Daar verheug ik me nu al op!”

Vrienden
“We hebben gemiddeld 12 deelnemers per dagdeel. Die vinden ons via school, maatschappelijk werk of organisaties als MEE, Per Saldo, Voorall en Kompassie. De deelnemers blijven vaak jarenlang, waardoor je ze goed leert kennen. We zijn eigenlijk meer een vriendengroep bij De Kunstvlieg." Frans Vierling is duidelijk trots op zijn atelier en de deelnemers.

Auteur: Ulca Wildschut

 Logo kunstvlieg