0 foto Fenix

Een kleine, onafhankelijke zorgaanbieder. Die volwassenen met een verstandelijke beperking een theateropleiding biedt.

Dat staat er in de folder. Een theateropleiding, dat klinkt spannend. Een gesprek met Saskia, Shady, Thomas, Jozef, Marjolein en Marjo. De theatermakers van Fenix. Marjolein en Marjo leiden Fenix. Marjo: "Maar we zijn hier allemaal gelijk. Ik geef een theateropleiding. En zij leren me hoe het is om verstandelijk beperkt te zijn.
We houden rekening met de beperking. Maar we stellen wel eisen. Minimaal 3 dagen aanwezig zijn. Je inzetten voor het vak van theatermaker. En natuurlijk op het toneel willen staan. Dat moet je niet onderschatten, iedereen in de zaal kijkt naar jou. Dan moet je in staat zijn om te presteren en de aandacht vast te houden."

Professioneel
"We geven betaalde voorstellingen en workshops. Die schrijven we zelf, met z'n allen. Daarna is het een kwestie van bijslijpen, bekijken en weer veranderen. Veel van wat je bedacht hebt valt weg. Daar moet je tegen kunnen. Een professionele instelling voor hebben. Of je nu een verstandelijke beperking hebt of niet", zegt Marjo.

Jozef vindt het niet moeilijk om professioneel te zijn. Want theatermaker word je niet, dat ben je. Dat zit diep in je en het is heerlijk als dat gevoel eruit komt op het toneel. Hij is bezig met een eigen project over autisme. Dat is de beperking van zijn vriendin. Daarom gaat het stuk ook over liefde. Ooit wordt zijn project een voorstelling, dat weet Jozef zeker.

"Wij kunnen echt meer dan mensen denken", zegt Saskia. "Ik kom gewoon met het openbaar vervoer. Ze dachten dat ik dat niet kon, maar ze hadden ongelijk. Met training kunnen wij zoveel, ik vind het leuk om dat op toneel te laten zien".

Thomas is het daarmee eens. Hij kan niet lezen of schrijven, maar weet altijd als eerste de teksten uit zijn hoofd. Met bijbehorende intonatie. Niet alleen zijn eigen teksten, maar die van iedereen. Regisseur Marjo kan niet meer zonder zijn hulp.

Achter de schermen
Bij toneelspelers heb je ook mensen achter de schermen nodig. Daar komt Shady in beeld. Welke attributen horen bij wie in welke scene. Hij weet het precies. Een goede regie-assistent is onbetaalbaar. Shady is toneelspeler, maar hij vindt het maken van filmpjes van de producties ook erg leuk.

Dans is een vast onderdeel van de theateropleiding. "We maken niet alleen toneel. Onze dansvoorstellingen zijn echt geweldig. We trainen een keer per week dans. Ik vind het belangrijk dat verstandelijk beperkten met respect worden behandeld. Je weet niet half wat ze allemaal in zich hebben. Dat zie ik iedere keer dat ik hier dansles geef", zegt danscoach Marjolein.

Een keer per jaar komt de Hogeschool van Gent in Belgiƫ naar de Haagse Hogeschool. Op hun verzoek treden de theatermakers van Fenix voor ze op. Houden de studenten een spiegel voor. De wereld kan anders in elkaar zitten dan je denkt. Op het toneel van Fenix wordt dat soms erg duidelijk. Dat is ook voor studenten een eye opener.
 

Gevraagd: deelnemers, vrijwilligers en theatermakers!

Wil je kunstwerken of theater maken en heb je een budget voor dagbesteding?

Als vrijwilliger kunstenaars begeleiden, met allerlei verschillend materiaal werken?


Kostuums en decors ontwerpen? Ben je goed met een naaimachine, of wil je licht en geluid produceren?


Kijk dan op de website van Fenix theatermakers.


Auteur: Ulca Wildschut