Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap. Op de website www.stembureausindenhaag.nl vindt u een overzicht van alle stembureaus. Algemene informatie over stemmen en de verkiezingen in Den Haag vindt u op www.denhaag.nl/verkiezingen.

Wat hebt u nodig om te stemmen?

Om te stemmen hebt u de stempassen en uw legitimatiebewijs nodig. De stempassen zijn rond 22 februari op uw deurmat gevallen. U krijgt voor elke verkiezing 1 stempas: 1 voor de Provinciale Statenverkiezingen en 1 voor de Waterschapsverkiezing. Niet vergeten, want anders kunt u niet stemmen! Uw legitimatiebewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. U kunt dus een legitimatiebewijs gebruiken waarop staat ‘geldig tot 16 maart 2018’ of elke latere datum.

Kunt u zelf niet stemmen?

Als u niet zelf kunt stemmen, dan kunt u uw stem uitbrengen via een volmacht. Hoe dit werkt, leest u op www.denhaag.nl/iemand-anders-voor-u-laten-stemmen-bij-de-provinciale-staten-en-waterschapsverkiezingen

Waar en wanneer kunt u stemmen in Den Haag?

Overal in de gemeente Den Haag worden stembureaus ingericht. Bijna alle Haagse stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking. Een overzicht van de toegankelijkheid van alle stembureaus vindt u op www.stembureausindenhaag.nl

Ook zijn er acht stembureaus waar blinden en slechtziende mensen zelfstandig kunnen stemmen. Een overzicht van deze stembureaus vindt u onder het kopje “Stemmen voor blinden en slechtzienden”.

Veilig stemmen 

Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen, worden enkele voorzieningen getroffen. Zo staan er kuchschermen bij de tafels waar de stembureauleden zitten. Verder staat er bij de ingang een tafeltje met daarop handdesinfectiemiddel en mondkapjes. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan van deze middelen gebruik maken. 

Stempas kwijt of niet ontvangen?

Vraag dan een vervangende stempas aan. Deze kunt u persoonlijk aanvragen bij de verkiezingsbalie van de gemeente Den Haag in het stadhuis (Spui 70). Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Doe dit voor dinsdag 14 maart 12.00 uur.
U kunt uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 ook online een vervangende stempas aanvragen op www.denhaag.nl/vervangende-stempas-aanvragen 

Met het aanvragen van een vervangende stempas wordt uw ‘oude’ stempas ongeldig.

Hulp bij het stemmen

De meeste kiezers mogen alleen buiten het stemhokje worden geholpen. In sommige gevallen mag een kiezer wel in het stemhokje geholpen worden met stemmen.

Welke kiezers mogen wél geholpen worden in het stemhokje?

Alleen kiezers die door een lichamelijke beperking, waaronder blind- of slechtziendheid, niet in staat zijn om zelfstandig het stembiljet in te vullen, mogen als zij daar zelf om vragen, in het stemhokje geholpen worden door een stembureaulid of een begeleider.

Dat staat in de Kieswet, Artikel J 28:
"Wanneer aan het stembureau blijkt dat een kiezer wegens zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, staat het toe dat deze zich laat bijstaan." U mag zelf aangeven door wie u wordt geholpen. Dit kan iemand van het stembureau zijn, maar dat mag ook een begeleider zijn die u zelf hebt meegenomen.

Het kan zo zijn dat een kiezer geen lichamelijke beperkingen heeft, maar toch graag geholpen wil worden met stemmen. Een kiezer kan bijvoorbeeld alleen hulp nodig hebben met het uitvouwen van het stembiljet. Dat mag. Het invullen van het stembiljet in het stemhokje moet die persoon zelf doen.

Heeft deze persoon hierna ook hulp nodig met het opvouwen van het stembiljet? Ook dan mag iemand helpen. In dat geval geeft u wel uw stemgeheim op, omdat degene die het stembiljet voor u opvouwt kan zien op wie u heeft gestemd.  

Stembureaus voor blinden en slechtzienden

In elk stadsdeel bevindt zich één stembureau met voorzieningen voor blinde en slechtziende kiezers.

U vindt hier:

 • voelbare geleidelijnen op de vloer, waarmee u de weg kunt vinden naar de aanmeldtafel en het stemhokje.
 • een stemmal en geluidsbox in het stemhokje.
 • waterbakken voor blindengeleidehonden.
 • stembureauleden die een extra training hebben gevolgd, zodat zij u goed kunnen helpen als dit nodig is.

De volgende stembureaus hebben extra voorzieningen voor blinde en slechtziende kiezers:

 • Escamp: Bibliotheek Escamp, Leyweg 811
 • Haagse Hout: Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195
 • Centrum: Bibliotheek Transvaal, Hobbemaplein 30
 • Leidschenveen-Ypenburg: Inclusion4all, Vuursteen 8
 • Scheveningen: Madurodam, George Maduroplein 1
 • Loosduinen: Serviceflat Dekkershaghe, Aaltje Noordewierstraat 12
 • Laak: Vadercentrum, Jonckbloetplein 24
 • Segbroek: Wijkcentrum Eltheto, Azaleaplein 2

Informatie over stemmen met een stemmal voor blinden en slechtzienden
De stemmal en geluidsbox zijn speciaal ontwikkeld voor blinde en slechtziende kiezers. Bij het gebruik van de stemmal wordt het stembiljet voor u in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. 
U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie hij of zij wil stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. 
De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood leurt u het gewenste vakje rood. Op deze manier blijft het stemgeheim voor kiezers met een visuele beperking gewaarborgd.

In dit filmpje met voice-over wordt het stemmen met de stemmal stap voor stap uitgelegd: Stemmen met een stemmal - YouTube

Informatie over stemmen voor doven en slechthorenden
Op de website van de gemeente Den Haag staan twee video’s in Nederlandse gebarentaal, met stemtolk en met ondertiteling. De video’s gaan over verschillende onderwerpen die met het stemmen te maken hebben.

Bekijk hier de video’s:

Stemmen tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 2023

Iemand anders voor u laten stemmen

Informatie over stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking

Kijk voor meer informatie over zelf stemmen op www.hoewerktstemmen.nl. Op deze website geeft Steffie u uitleg over de verkiezingen. En over hoe u moet stemmen.

Vragen?

Voor algemene vragen over de verkiezingen kunt u bellen met de unit Verkiezingen op 070 – 353 4488 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wist u dat…

… de kandidatenlijsten als toegankelijk pdf-bestand en in gesproken versie beschikbaar is op denhaag.nl/verkiezingen? U vindt deze hier: www.denhaag.nl/kandidatenlijsten

… klachten ingediend kunnen worden bij de voorzitter van het stembureau? Wanneer de klacht het optreden van de voorzitter van het stembureau betreft, kan de klacht ingediend worden via telefoonnummer 070 – 353 4488 of via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer