‘Ik ben ik en daar haal ik voldoening uit.’

 

Door Tineke van Werven en Salma Belmoussa

 

Abderrahim Abghar leerde ik kennen via zijn naamgenoot Abderrahim Kajouane van PEP Den Haag. Toen ik Abderrahim Kajouane over de portretten vertelde, raadde hij mij enthousiast aan contact op te nemen met Abderrahim. Dat gaf eventjes verwarring, want ik zat toch al met hem aan tafel?

Het verhaal van Abderrahim Abghar

Abderrahim Abghar is een echte Hagenaar die geniet van het leven in Den Haag en met name in zijn buurt: het Zeeheldenkwartier. De stadsdelen Centrum en Scheveningen zijn Abderrahim’s lievelingsplekken. Hij voelt zich er thuis en kan volop genieten van de zee. Voor de portrettenreeks van Stichting Voorall geeft Abderrahim een kijkje in zijn leven en deelt hij wat voor hem de kernwaarden van het leven zijn.

Levensloop

Abderrahim is veertig jaar geleden in het Rifgebergte in Noord-Marokko geboren. Veertig jaar geleden bracht het hebben van een beperking nog vele vraagtekens met zich mee. Men wist niet wat ze van je konden verwachten en hoe ze met je om moesten gaan – voor sommige mensen nog steeds lastig om te beseffen. Als kind is Abderrahim met zijn ouders naar Nederland gekomen. Inmiddels woont hij met zijn vrouw en vier kinderen in de leeftijd van tien tot anderhalf jaar in het Zeeheldenkwartier en werkt hij voor het Ministerie van Rijkswaterstaat: ‘Ik werk bij Rijkswaterstaat en hou mij bezig met website statistieken, hieronder valt het opstellen van rapportages en het inrichten van Google Analytics. Daarnaast ben ik plaatsvervangende voorzitter van OR WVL, de dienst binnen Rijkswaterstaat waar ik werk. Als plaatsvervangende voorzitter hou ik mij bezig met organisatievraagstukken en behartig ik de belangen van de medewerkers.’

Daarnaast is hij vrijwilliger bij Stichting Voorall en actief in de Cliëntenraad Sociaal Domein van de gemeente Den Haag. Soms heeft iemand nou eenmaal hulp nodig en dan moet je om hulp kunnen vragen. Ook dit is een ontwikkeling die iemand door de jaren heen maakt. Hulp bieden kan op verschillende manieren licht hij toe. Als voorbeeld geeft hij zijn vrijwilligerswerk, ‘Mensen weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp of ze vinden het moeilijk om de stap te zetten of bij het juiste loket te komen.’ Dat is ook de reden geweest dat Abderrahim meegewerkt heeft aan de communicatiecampagne: Onze ervaring helpt jou verder. Deze campagne is een samenwerking van Kompassie, Senioren Collectief Haaglanden, Straat Consulaat en Voorall, loopt nog steeds en is bedoeld om de onafhankelijke cliëntondersteuning door ervaringsdeskundigen meer bekendheid te geven.

Abderrahim heeft door de jaren heen geleerd dat sommige mensen uit onwetendheid niet weten hoe ze met iemand met een beperking om kunnen gaan. Voor Abderrahim is er maar een manier om hiermee om te gaan: ‘Take it or leave it. Als je me niet serieus wil nemen, zegt dat meer over jou dan over mij.’ Deze houding ontwikkelen is een proces en dat verkrijg je alleen door levenservaring volgens Abderrahim. De crux is dat je van je eigen kracht uit moet gaan. Dit is een kwaliteit die Abderrahim vooral in jonge mensen herkent. Jongeren met een beperking leren al op vroege leeftijd om zichzelf te accepteren: ‘Ik ben zoals ik ben en ik ga mij niet bewijzen. Ik doe mijn best op school en ik doe mijn best om mee te komen in de maatschappij, maar ik ga mij niet extra bewijzen omdat ik een beperking heb.’

Take it or leave it. Als je me niet serieus wil nemen, zegt dat meer over jou dan over mij.’ Deze houding ontwikkelen is een proces en dat verkrijg je alleen door levenservaring volgens Abderrahim. De crux is dat je van je eigen kracht uit moet gaan

Abderrahim Abghar

Leven in de stad

In het dagelijkse leven beweegt Abderrahim zich voort op zijn driewieler en in het openbaar vervoer als hij gaat werken. In het openbaar vervoer kan het soms druk zijn, waardoor er geen zitplaats is. Lastig voor iemand die zijn evenwicht kan verliezen. Verder is dit niet belemmerend voor Abderrahim om het openbaar vervoer te gebruiken. Hij probeert zijn reis na de ochtendspits te plannen. Is handig geworden in het inschatten waar het rustig genoeg is op het perron om in te stappen.

Ik vind het belangrijk om goed voor mijn medemens, medelevend en productief te zijn

Abderrahim Abghar

Op het gebied van toegankelijkheid vertelt Abderrahim dat hij door wegwerkzaamheden soms wel moet puzzelen met zijn route. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met driewielers, maar verder ervaart hij Den Haag als een toegankelijke stad. ‘Ik weet wel dat er voor sommige mensen meer belemmeringen zijn. Vooral als er een lift kapot is of als het ergens te krap is,’ nuanceert hij. Abderrahim ervaart dat moskeeën en buurthuizen ontoegankelijk kunnen zijn. Dat komt omdat er niet altijd een lift is. Op sommige plekken kan het te druk zijn, zoals bijvoorbeeld op de roltrappen in het station. ‘Mensen kunnen ongeduldig zijn en dit met non-verbaal gedrag duidelijk maken, door te duwen bijvoorbeeld.’ Abderrahim heeft liever de ruimte en houdt van de zee en de boulevard.

Abderrahim is ervan overtuigd dat iemand die het dichts bij zichzelf blijft, het gelukkigst is

Abderrahim Abghar

Inspiratie: ‘Je bent niet alleen op de wereld.’

Wat Abderrahim kenmerkt is zijn optimisme. Dat is een waarde die hij vanuit zijn geloof oplaadt. Het geloof is voor Abderrahim een zee. ‘Je kunt jezelf blindstaren op een dogma, maar ook de zin van het geloof is belangrijk om tot je te nemen,’ licht hij toe. Dat is een levenslange zoektocht. Een zoektocht die hij vormgeeft vanuit integriteit. ‘Ik vind het belangrijk om goed voor mijn medemens, medelevend en productief te zijn.’ Deze positiviteit geeft Abderrahim veerkracht. Deze waarden koestert hij als een bagage-set die hij zijn leven lang bij zicht draagt. Hij probeert hiermee ook zijn kinderen zo open-minded mogelijk op te voeden en klaar te stomen voor hun plek in de maatschappij. Iedereen heeft een bepaalde authenticiteit volgens Abderrahim. Iemand kan gedwongen worden om een bepaalde houding van een ander over te nemen, maar dat hoeft niet. Abderrahim is ervan overtuigd dat iemand die het dichts bij zichzelf blijft, het gelukkigst is.

Je bent niet alleen op de wereld is mijn motto

Abderrahim Abghar

Abderrahim is trots op en tevreden over het leven tot nu toe. Hij is trots op zijn kinderen, zijn ouders en op zijn vrouw. Hij heeft veel wijsheid van ze gekregen, legt hij dankbaar uit. ‘Er zit ontzettend veel kracht en wijsheid in vrouwen,’ licht hij toe. Ter afsluiting geeft Abderrahim mee wat zijn leven vervult. ‘Ik ben ik en dat vervult mijn leven. Mijn geloof vervult mijn leven.’ Abderrahim legt uit dat men vaak een negatief beeld heeft bij het woordje ‘ik’, ‘maar het hoeft niet zo te zijn. Vanuit ik-gedachte kun je ook rekening houden met een ander. Je bent niet alleen op de wereld is mijn motto.’