Blij met wie ik ben, portretten van mensen met veel levenservaring

Van eind 2020 tot begin 2022 hebben Salma Belmoussa en ik een serie portretten gemaakt over het leven van mensen met veel levenservaring. Salma deed eerst mee als student Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het project Dagelijks Stedelijk Leven van mensen met een beperking, bleek later niet meer te passen binnen haar studie. Salma heeft toen een periode meegewerkt als vrijwilliger. Het was heel fijn om met Salma samen te werken. Hartelijk bedankt Salma voor jouw liefdevolle inbreng. Daarna heb ik alleen mijn weg vervolgd.

Met veel voldoening kijk ik terug op interviews met prachtige mensen die zich kwetsbaar op durven te stellen en in alle openheid en met diepgang spreken over hun levenservaringen en het omgaan met forse tegenslagen. Het verdriet van er niet bij te horen, van afwijzing, van verlies van mogelijkheden en het acceptatieproces en de vreugde om jezelf te zijn, jullie maakten mij er deelgenoot van. Aanvaarden van wie je bent en wat voor jou belangrijk is in het leven, getuigt van veerkracht en levenswijsheid bij alle geïnterviewden. Mensen met wie jij als lezer/es nader kennismaakt delen dit alles graag met je. Ik wens jullie veel leesplezier met ontroering en geraakt zijn.

Op een ochtend had ik het gevoel dat al mijn indrukken samen leken te vallen. Ik voelde mij dankbaar voor- en zeer content met de interviews. Ik zat nog wat na te mijmeren en te genieten. Mijn dag start ik altijd met het lezen van een stukje uit een boek en op dat moment vielen mijn ogen op een paar passages uit De moed van imperfectie, laat gaan wie je denkt te moeten zijn, van Dr. Brené Brown, professor aan de universiteit van Houston.

Zij zegt het volgende: ‘Als wij onszelf vergelijken met anderen, leidt dat tot conformeren en competitie. Dit vergelijkingsmechanisme leidt al snel tot de dwingende paradox ‘aanpassen en uitblinken.’ Vergelijken berooft ons van geluk. Het draait daarbij niet om zelfacceptatie, verbondenheid en authenticiteit, maar om net zo zijn als anderen, maar dan beter.’

‘De enige unieke bijdrage die wij ooit zullen leveren aan deze wereld, zal moeten voortkomen uit onze creativiteit. Zolang wij creatief bezig zijn, geven wij het leven zin.’ Daarbij haalt zij de schrijver William Plomer aan die creativiteit beschreef als: ‘Het vermogen om het ogenschijnlijk on-verbondene met elkaar te verbinden. Creativiteit is onze originaliteit uiten.’ Brené voegt daaraan toe: ‘Op een liefdevolle manier je eigen verhaal onder ogen zien, is het moedigste dat je ooit zult doen.’

Voor de liefhebbers Gabriella's Song - Helen Sjöholm (As It Is In Heaven)

Tineke van Werven, ook de fotograaf van de portretten.

een foto van Abderrahim
een foto van Gijs
een foto van Imma
een foto van Kaoutar en Imane
een foto van Kathleen
een foto van Robbert
een foto van Sahied
een foto van Sita