Nieuwsbrief Voorall Special Hagenaars met een verstandelijke beperking nummer 2

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

0 Special Olympics 2020 Logo

Special Olympics Nationale Spelen in 2020 wordt een groots Haags sportevenement
Op 12, 13 en 14 juni 2020 komen de Special Olympics naar Den Haag. Dat lijkt nog ver weg, maar er moet tot die tijd nog heel veel gebeuren om goed voorbereid te zijn. Er komen in dat weekend ongeveer 2.000 sporters met een verstandelijke beperking naar Den Haag die vergezeld worden door ongeveer 750 begeleiders. ‘Het belooft een onvergetelijk evenement te worden waarmee we laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking er gewoon bij horen en meedoen in de stad’, zegt Anja Overhoff.

Lees meer >


0 ricardo

Ricardo Egges: Ambassadeur!
Als Ricardo Egges, zijn moeder en ik bij elkaar zijn voor dit interview, heb ik meteen een primeur: ik zit tegenover een kersverse ambassadeur! Dat zit zo. Den Haag is in 2020 gastheer van de Special Olympics Nationale Spelen (SONS). De Stichting Sportbelang Gehandicapten (SGK) is als partner intensief bij de activiteiten van Special Olympics betrokken. Maar er komt ook een voorproefje op de Nationale Spelen; zaterdag 23 juni 2019 zijn er de Special Olympics Regionale Spelen in Den Haag. Ongeveer 500 deelnemers zullen deze dag actief zijn in 7 takken van sport. En laat Ricardo nu net van de SGK gehoord hebben dat hij is benoemd tot ambassadeur van de SONS…

Lees meer>


0 logo BC Groenergraspremie

Gemeente pakt problemen van inwoners aan met maatwerk  
In onze veronderstelde participatiesamenleving wordt van burgers verwacht dat zij voldoende zelfredzaam zijn. Ook wordt verondersteld dat inwoners over een netwerk beschikken die hen te hulp schiet als het even niet lukt. Met deze aannames is de inrichting van zorg, inkomensondersteuning en ondersteuning bij schulden opgezet. Gelukkig wordt inmiddels algemeen erkend dat niet iedereen altijd voldoende zelfredzaam is. Dit kan komen doordat problemen tegelijk komen of soms zelfs te groot zijn. Ook kunnen mensen financieel te krap zitten of over onvoldoende cognitieve vermogens beschikken om problemen op te lossen. Zorguitvoerders signaleerden problemen bij met name de groep kwetsbare jongeren. Deze problemen hebben te maken met het ontbreken van goede woonvoorzieningen, regels en afspraken die niet passen bij de zorgvraag, of de moeilijk toegankelijke loketten voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Vooral de overgang van 18 jaar naar volwassenheid is problematisch, waardoor jongeren tussen wal en schip komen. 

Lees meer>


0 keukentafelgesprek

Voor een ander opkomen is altijd makkelijker dan voor jezelf
Dat was wat opviel tijdens de eerste training Wat ik wil, wat ik kan en wat mij helpt. En de verwondering én bewondering van cursisten toen ze van anderen hoorden hoe ze zorgen voor hun kind of kinderen met een verstandelijke beperking. Hoelang iedereen het volhoudt zonder hulp van buiten. En hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Het gaat immers om je kind, en daar zorg je zelf voor. Dat zit diep.
Dan wordt de stap genomen om wèl hulp te vragen, en dat kan van alles zijn: lichamelijke zorg, medische zorg, hulp bij de opvoeding, begeleiding bij zelfstandig wonen, hulp in huis of hulp om te weten waar je terecht kan.
Als het om hulp of begeleiding gaat kom je uit bij de gemeente, bij het Wmo-loket, of bij een wijkteam dat deze taken uitvoert. Dan moet je uitleggen hoe het is om voor je kind met een verstandelijke beperking te zorgen, en duidelijk maken waar je hulp bij nodig hebt. Dat is niet eenvoudig.

 

Lees meer>


0 testament

Misschien even slikken, maar wel doen: het ZorgTestament
Een tijdje geleden had ik een gesprek met een paar jonge moeders van kinderen met een verstandelijke beperking. Op een bepaald moment ging het over de hulp die ze kregen van vrienden en familie. Een van de moeders realiseerde zich plotseling dat zij de enige was die wist welke medicijnen haar dochter gebruikte, hoeveel ze ervan moest innemen en wanneer. Haar omgeving wist eigenlijk niets over de zorg voor haar dochter. ‘Alles wat nodig is voor A. zit in mijn hoofd. Als ik maar even uitval, wordt het gelijk een puinhoop’, zei de moeder.

Deze eyeopener raakt aan een bredere vraag waar veel ouders mee zitten: wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben?

Lees meer>


Logo Aandachtslab

Ontwikkelen, bewegen en participeren: de kernwaarden van KDC AandachtsLab
Op 29 maart is KDC AandachtsLab officieel geopend. Het is een gespecialiseerd en bijzonder kinderdagcentrum in Rijswijk voor kinderen tot 18 jaar met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Een EMB-kind heeft zowel ernstige verstandelijke als lichamelijke beperkingen. Daarnaast hebben ze ook vaak medische problemen, een zintuiglijke beperking en communicatieproblemen. Volgens Maud Halkes, de moeder van Suus, hebben ze allemaal een ding gemeen: ‘Ze zijn op alle terreinen van het dagelijkse leven en gedurende de hele dag volledig afhankelijk van andere mensen.’

Lees meer>


 

 
 

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt acht keer per jaar. 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl 
www.voorall.nl www.facebook.com/voorall www.twitter.com/voorall

picture
 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing