Nieuwsbrief Voorall nummer 1 2022

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

 afbeelding mensen festival Loosduinen

Gids ‘Naar toegankelijke Haagse evenementen’

Om de toegankelijkheid van Haagse evenementen in de toekomst verder te verbeteren heeft Voorall de gids ‘Naar toegankelijke Haagse evenementen’ uitgebracht. Hierin staat beschreven hoe je als evenementorganisator rekening houdt met mensen met een beperking die je evenement bezoeken.  

Een goed toegankelijk evenement levert winst op voor iedereen. Bezoekersaantallen stijgen, de waardering voor het evenement neemt toe en het levert positieve mond tot mondreclame op. Evenementbezoekers met een beperking voelen zich welkom. In de gids staan veel handige tips die een evenement ook voor mensen met beperking tot een bijzondere en positieve belevenis maken.

Lees meer >


 afbeelding boek Gezien van Marijke Osinga

Marijke Osinga zet mensen met een visuele beperking op een podium

Veel mensen uit de achterban van Voorall zijn bekend met een visuele beperking. Ze hebben zelf een visuele beperking of ze kennen iemand met een visuele beperking. Juist voor deze groep is het boek ‘Gezien! Leven met een visuele beperking’ van Marijke Osinga erg interessant. Het boek bestaat uit 20 interviews en zal voor velen een eyeopener zijn. Het laat op een indringende manier zien hoe iedereen z’n best doet om het leven zo fijn en mooi mogelijk te maken. Iedere geïnterviewde blijkt daarin zijn of haar eigen weg te bewandelen. En de een slaagt daar beter in dan de ander.

Lees meer >   


afbeelding Greens in the Park

Greens biedt mensen met een beperking perspectief

Voor mensen met een beperking is het lastig een passende baan te vinden. Her en der in de stad zijn er sociale werkgevers die hun bedrijfsconcept zodanig inrichten dat ook mensen met een beperking een kans krijgen. Restaurant Greens in the Park in het Westbroekpark is hiervan een goed voorbeeld. We spreken met de directeur, Robert-Jan Vermeulen. 

Robert-Jan is er trots op een sociale werkgever te zijn. ‘Het bedrijfsconcept is mogelijk gemaakt door een samenwerking met stichting Mens & Tuin. Zij zorgen voor de werving en de begeleiding van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit Mens & Tuin is er een tuinder die het zaai- en oogstplan bewaakt en contact onderhoudt met de keuken van het restaurant. Ook is er een zorgbegeleider vanuit Mens & Tuin. Die coördineert de werkzaamheden van de ongeveer 20 deelnemers die ieder één tot drie dagdelen per week in de tuin werken. Vaak gaat het om mensen met psychosomatische klachten. De meeste collega’s hebben in het verleden een andere baan gehad, maar door omstandigheden zijn ze daar nu (tijdelijk) niet toe in staat. Iets nuttigs doen, zoals het werken in de moestuin, kan bijdragen aan herstel en een terugkeer naar een reguliere baan.’ 

Lees meer >


afbeelding logo Kameleon

Sporten is weer mogelijk bij Kameleon!

Sinds de nieuwe maatregelen mag er gelukkig weer gesport en gezwommen worden bij Kameleon. Maar… leden van 18 jaar en ouder moeten bij de ingang van het zwembad of de binnensportlocatie wel hun CoronaCheck-app tonen!

Kameleon is dé vereniging voor aangepast sporten en sporten onder begeleiding in de Haagse regio. Kameleon is 46 jaar geleden begonnen als sportvereniging voor mensen met een lichamelijke beperking, later kwamen daar mensen met een chronische beperking bij. Nu probeert de vereniging ook mensen met een verstandelijke beperking van dienst te zijn.

 Lees meer >


 afbeelding rood potlood en verkiezingen

Aangepaste stembureaus maken zelfstandig stemmen ook mogelijk voor mensen met een beperking

De gemeente is al maanden druk in de weer met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het mogelijk maken dat Hagenaars met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen. Het lijkt een eenvoudig klusje, maar het goed laten verlopen van het stemmen in zo toegankelijk mogelijke stemlokalen heeft veel voeten in de aarde. Marta op den Akker en Arjan Brak van de Unit Verkiezingen van de gemeente geven uitleg.

Lees meer >


 afbeelding man in scootmobiel en vrouw op fiets

Advies verlagen snelheid scootmobiel

In februari 2020 is de gemeente gestart met een pilot ‘Snelheid verlagen scootmobielen’ waarbij de maximumsnelheid van nieuw uit te leveren scootmobielen verlaagd is van 16 naar 8 km per uur.

In november 2021 heeft de gemeente Den Haag Voorall gevraagd advies uit te brengen over deze pilot. Als motivatie voor de pilot hanteert de gemeente als argument dat verlaging van de maximumsnelheid bijdraagt aan kostenbesparing. Er zouden regelmatig ongevallen plaatsvinden doordat gebruikers te hard rijden of niet met de bediening overweg zouden kunnen. Afgeleid hiervan verwacht men minder onderhoud te hoeven uitvoeren en men verwacht door de lagere snelheid minder schadegevallen in behandeling te hoeven nemen. Verder wordt aangenomen dat een scootmobiel gebruikt wordt ter vervanging van lopen en vooral wordt gebruikt in de directe woonomgeving van de Haagse inwoners.

Lees meer >


 

 
   

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt tien keer per jaar.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl
www.voorall.nl

picture
 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing