Nieuwsbrief Voorall Special Hagenaars met een verstandelijke beperking

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

 

Platform VG Haaglanden
Belangenbehartiging voor mensen met een
verstandelijke beperking en hun verwanten

Wij zijn op zoek naar problemen
"Eigenlijk is dat het leukste om te doen. Weten wat er speelt, de ergste kinken in de kabel zien en die aanpakken. Dat doen we al twaalf en een half jaar!"
De passie van Joop van Rossem en Edward de Bruin van het VG Platform Haaglanden.

Het VG Platform Haaglanden behartigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten. Lokaal en regionaal. Een hele mond vol, maar waarom is er een platform, wat doet het en heb ik er iets aan? 

Lees meer >


0 Foto wettelijke vertegenwoordiging

Goed vertegenwoordigd! Doe jezelf en je kind een plezier: zorg voor een goede wettelijke vertegenwoordiging.

Als je zoon of dochter 18 wordt, zijn er heel veel dingen te regelen en veranderen ook veel zaken. Een goed voorbeeld van het laatste is dat iemand die 18 wordt, in de ogen van de wet handelingsbekwaam is. Dat houdt in dat je kind geacht wordt zijn of haar zaken op alle levensterreinen zelf te kunnen regelen. Hij of zij mag alle beslissingen over zijn of haar leven dan ook zelf nemen. Maar door zijn of haar beperking kan hij of zij lang niet altijd zelfstandig leven, reizen, werken, zichzelf goed verzorgen of verantwoorde beslissingen nemen over financiële en juridische zaken. Dat dat kan leiden tot vervelende situaties moge duidelijk zijn. 

Lees meer>


Kijkje in de wereld van dagbesteding
Je bent jong, of iets ouder, en je wilt wat. Achter de geraniums vandaan, bijvoorbeeld. Maar je hebt een beperking en werken gaat niet. Gelukkig ben je een echte doorzetter. Je gaat voor dagbesteding! Maar wat is dat eigenlijk? En wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Foto KunstvliegAtelier De Kunstvlieg
Frans Vierling is directeur van atelier De Kunstvlieg. Overal hangen schilderijen, staan sculpturen en ligt er materiaal om mee te werken. Van teken- en schilderspullen tot wol en borduurmateriaal. Een kamerscherm hangt vol met schilderijen. Frans: "Daarachter staat de werktafel van één van onze deelnemers. Die werkt het liefst alleen.
Je kunt hier van alles doen, als het maar zinnig is. Je wilt borduren of mooie sieraden maken? Dan zorgen wij dat daar materiaal voor is. En iemand die ervan af weet. Er is hier geen prestatiedruk. Gewoon lekker werken op je eigen tempo. Met materiaal wat jij het leukste vindt."

Lees meer>

0 foto FenixFenix theatermakers biedt theateropleiding
Een kleine, onafhankelijke zorgaanbieder. Die volwassenen met een verstandelijke beperking een theateropleiding biedt. Dat staat er in de folder. Een theateropleiding, dat klinkt spannend. Een gesprek met Saskia, Shady, Thomas, Jozef, Marjolein en Marjo. De theatermakers van Fenix. Marjolein en Marjo leiden Fenix. Marjo: "Maar we zijn hier allemaal gelijk. Ik geef een theateropleiding. En zij leren me hoe het is om verstandelijk beperkt te zijn.”

Lees meer>

0 Foto ArtismOntwikkel je creatieve talent bij Artism
Stichting Artism is een nieuw initiatief voor mensen met creatief talent en een beperking. Artism biedt de kans om je verder te ontwikkelen op het gebied van beeldende kunst techniek. Daarnaast organiseert Artism gezamenlijke activiteiten zoals bezoeken aan musea, tentoonstellingen en deelname aan kunstmanifestaties.
Het initiatief is ontstaan uit een bijzondere samenwerking met tussen Dampf, een Haags tech-bedrijf dat draadloze audiosystemen ontwikkelt en een kunstenaar met een beperking in het autistisch spectrum.

Lees meer>


0 Logo TOV

Een wooninitiatief: het betere doe-het-zelfwerk

Ze waren al bij een paar zorgaanbieders wezen kijken: Bert, zijn vrouw Jacqueline en hun dochter Anouschka, die langzamerhand wel op zichzelf wilde gaan wonen. Het bleek al snel dat ze daar niet helemaal vonden wat ze zochten. Bert: “de zorg denkt erg aanbodgericht, voor mensen en betrekkelijk weinig met de mensen. Bovendien vroegen ze meteen wat je indicatie was. Als we zeiden dat we die nog niet hadden, gaven ze aan ons niet te kunnen helpen.”

Geen begeleid wonen of een andere woonvorm bij een zorgaanbieder dus, maar wat dan wel? Anouschka heeft een beperking maar kan over heel veel zaken uitstekend een eigen regie voeren, ze moet dus de ruimte krijgen om dat ook te doen. Het was in ieder geval wel duidelijk dat ze niet ergens in een flatje terecht wilde komen met eenmaal in de week een paar uur ambulante begeleiding. De voorkeur ging tenslotte uit naar samenwonen in een groep.

Lees meer>


0 Foto Erik

Op zoek naar het vergeten kind

Erik Smid groeide op in ongewone gezinssituatie. Alle gezinsleden hadden een verstandelijke beperking behalve hij. Het is dan heel moeilijk om je te handhaven en een eigen identiteit te ontwikkelen. Erik lukte het, en hij gebruikt nu zijn ervaring om anderen in dezelfde situatie te helpen.

Zijn vader heeft een IQ van rond de 80, zijn moeder heeft een beperking die eigenlijk niet te meten is: zo rond de 50. Zijn zus heeft bij haar geboorte een verstandelijke beperking opgelopen en functioneert op het niveau van ongeveer zeven jaar. Op zijn vijfde merkte Erik dat hij ‘anders’ was.

Lees meer>


 
 

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt acht keer per jaar. 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl 
www.voorall.nl www.facebook.com/voorall www.twitter.com/voorall 
picture
 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing