Tot voor kort kozen veel organisaties ervoor om een keurmerktest uit te voeren om aan te tonen dat zij toegankelijke informatie online aanbieden. Veel organisaties dragen dan ook het keurmerk Drempelvrij. Nadeel van dit keurmerk is dat de kosten vrij hoog zijn en dat het keurmerk alleen iets zegt over het moment van testen.
Een goed alternatief voor het keurmerk Drempelvrij is het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring. Met een toegankelijkheidsverklaring laat een organisatie in feite zien dat ze ‘in control’ is. De site hoeft nog niet te voldoen aan alle criteria, maar de organisatie laat zien dat zij eraan werkt en welke alternatieven zij aanbiedt in die gevallen dat er niet voldaan kan worden. Bovendien wordt er vermeld waar bezoekers zich kunnen melden met tips en klachten.
Overheidsorganisaties zijn verplicht om vanaf 23 september 2019 een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Hier komt een invul-assistent voor beschikbaar waarmee overheidsorganisaties laten zien op welke punten zij nog niet toegankelijk zijn en hoe ze dit gaan oplossen.
Voorall hanteert een aangepaste verklaring, die beter aansluit op het doel en de grootte van de organisatie. Deze lichtere variant kan Voorall ook helpen opstellen voor maatschappelijke organisaties die nog niet verplicht zijn dezelfde verklaring op te stellen als gemeenten.