Skip Content
logo van Voorall
  • De startpagina
  • Over Voorall
  • Contact en route

Iedereen is welkom om te werken bij de gemeente Den Haag

  • E-mailadres

0 logo gemeente Den Haag

Voor mensen met een beperking is het vaak lastig om een baan te vinden. Om die reden is er in 2015 een Banenafspraak gemaakt waarbij het bedrijfsleven in ongeveer 10 jaar zorgt voor 100.000 extra banen en de overheid voor 25.000 extra banen. Daarnaast moeten de gemeenten gezamenlijk zorgen voor 30.000 beschutte arbeidsplaatsen. Daar hebben ze ongeveer 30 jaar de tijd voor.

De redactie van ‘Voorall{e} Hagenaars’ is nieuwsgierig naar welke inspanningen de gemeente Den Haag doet om de kansen van mensen met een beperking te vergroten. We spreken met Sita Mohabir, adviseur Matching voor het project ‘Van beperking naar talent’. Daarnaast is Sita voorzitter en oprichter van het netwerk Onbeperkt Inclusief. Een medewerkersnetwerk dat zich inzet voor een organisatie ‘waar iedereen zich thuis voelt', ook medewerkers met een beperking. Dit doet het netwerk door de kennis en bewustzijn te vergroten door bijvoorbeeld een buddyprogramma, kennissessies en workshops.

Uiteraard vragen wij ons af hoeveel mensen met een beperking er bij de gemeente Den Haag werken. Sita: ‘Wij hebben daar geen totaalbeeld van omdat we dit niet bijhouden. We vinden het belangrijker om te kijken naar de mens en de talenten die iemand meebrengt. De gemeente Den Haag maakt zich hard om een inclusieve werkgever te zijn, waar iedere medewerker, ongeacht (etnische) achtergrond, seksuele geaardheid, geloofsovertuiging of arbeidsbeperking, een geschikte werkplek en -omgeving heeft om te floreren, het beste uit zichzelf kan halen, en waar de medewerker wordt gewaardeerd om zijn talent’.

Op de vraag wat de gemeente zoal aanbiedt, zegt Sita: ‘We hebben op dit moment in ieder geval de volgende functies voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: 213 beschutte werkplekken bij de Haeghe Groep, 315 werkplekken die vallen onder de Banenafspraken en ruim 1.700 sociale werkvoorziening medewerkers. Hiernaast worden er met het project Van beperking naar talent extra kandidaten met een fysieke of mentale beperking aangetrokken en gematcht op een stage, werkervaringsplek of baan naast de reguliere vacatures. Voor het vinden van geschikte kandidaten werkt de gemeente samen met verschillende organisaties die de kansen voor mensen met een beperking vergroten. Zoals Emma at Work, een stichting die zich inzet voor het creëren van banen voor jongeren met een chronische beperking. Maar ook Onbeperkt aan de slag, UWV, WSP en andere jobcoach organisaties en patiëntenverenigingen.´

‘Ook op de reguliere vacatures kunnen kandidaten met een beperking solliciteren. Er wordt gekeken wat iedere kandidaat nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voor een kandidaat met een beperking kan dit bijvoorbeeld een aanpassing aan de werkplek zijn. Bijvoorbeeld vergrotingssoftware, de optie om vaker op een stilteplek te werken of een aangepast toetsenbord. Een kandidaat die onder de banenafspraak valt kan extra begeleiding krijgen in de vorm van een vast aanspreekpunt en een jobcoach. Verder laat de gemeente zien dat zij een werkgever voor iedereen zijn. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door promotiefilmpjes met een bewuste mix van medewerkers’.

Sita Mohabir roept alle getalenteerde werkzoekenden op om te solliciteren bij de gemeente Den Haag. Een beperking hoeft daarbij niet in de weg te staan. Het gaat om het talent wat jij meebrengt.

Auteur: Wim Carabain 

Wij hechten aan uw privacy, lees hier onze verklaring

Sitemap | Colofon | De site van Voorall, 2019