Skip Content
logo van Voorall
  • De startpagina
  • Over Voorall
  • Contact en route

Eindelijk zelfstandig stemmen

  • E-mailadres

Stemmen

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Slimme hulpmiddelen voor mensen met een beperking

Een rondje op het stembiljet rood kleuren. Zo eenvoudig is stemmen, maar niet voor blinden, slechtzienden en andere mensen met een beperking. Toch kunnen ook zij in Den Haag steeds beter zelf hun stem uitbrengen. Dankzij slimme hulpmiddelen. Blinde kiezers kunnen zelf het rode potlood hanteren. Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging legt uit hoe het werkt. ‘Het stembiljet wordt in een mal geklemd met gaatjes die overeenkomen met de stemrondjes achter de kandidaten op het papieren biljet. Bovenaan de mal staan de nummers van de partijen in braille en met voelbare cijfers. Als je op kandidaat vijf van partij acht wil stemmen, zoek je eerst cijfer acht. Daarna ga je met je vinger naar beneden naar gaatje vijf. En dan kun je zelf met het potlood het rondje inkleuren.’

Koptelefoon

Wie nog niet precies weet op welke kandidaat te stemmen, kan in het stemhokje een koptelefoon opzetten om de namen van de partijen en kandidaten te beluisteren. De stemmal is het sluitstuk van toegankelijke verkiezingen voor blinden en slechtzienden. Daar gaat veel aan vooraf. Het begint met informatie beschikbaar maken. De kandidatenlijsten zijn digitaal in grote letters te bekijken. Ook is er een gesproken versie. Op de verkiezingsdag zelf worden de speciale stembureaus ingericht voor de doelgroep. Geleidenlijnen op de vloer wijzen de weg naar de aanmeldtafel. Aan werkelijk alles is gedacht: voor blindengeleidehonden staat er een waterbak klaar.

Kies je stembureau

Den Haag richt bij de komende verkiezingen verspreid over de stad ruim 270 stembureaus is. Op een speciale website is bij elke locatie te zien welke voorzieningen er zijn voor kiezers met een beperking. Kun je er terecht met een rolstoel of scootmobiel? Zijn er parkeerplaatsen voor gehandicapten? Is er een toegankelijk OV-halte vlakbij? Waar vind je de speciale stembureaus voor blinden en slechtzienden? Zo is het eenvoudig om een geschikt stembureau te vinden.

Tolk Nederlandse Gebarentaal

Ook Hagenaars met andere beperkingen kunnen van speciale voorzieningen gebruik maken, vertelt Rob de Graaf, projectleider Verkiezingen van de gemeente. ‘Voor elke beperking betekent toegankelijkheid iets anders. De  meeste stembureaus zijn nu goed bereikbaar voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Sinds 2021 is er de mogelijkheid voor doven en slechthorenden om via een doventolk op afstand vragen te stellen aan de leden van het stembureau. Mocht er iets onduidelijk zijn, dan kan dat zo ter plekke worden opgelost.’ ‘Bij elke volgende verkiezing proberen we de toegankelijkheid verder te verbeteren. Daar werkt de gemeente hard aan samen met stichting Voorall en andere belangenbehartigers. Iedere Hagenaar met stemrecht moet zelfstandig van dat recht gebruik kunnen maken. Het maakt niet uit hoe groot de groep is waar we een voorziening voor treffen. Het gaat om het principe.’ Ton van Weerdenburg is het ermee eens: ‘Pas nog hoorde ik iemand in een meeting zeggen: Al achttien jaar heb ik stemrecht, maar nu pas kan ik zelfstandig stemmen. Tot dan toe had hij noodgedwongen zijn partner moeten machtigen. Voor hem maakte het een groot verschil.’ Sinds 2018 zijn er in Den Haag speciale stembureaus voor blinden en slechtzienden. Samen met de Oogvereniging en stichting Voorall heeft de gemeente daarvoor een uniek stemhulpmiddel ontwikkeld. Al zeker tachtig gemeenten hebben het Haagse voorbeeld gevolgd.

Kieshulp in eenvoudige taal

Om te bepalen op wie je je stem wil uitbrengen, kun je gebruik maken van verschillende stemhulpen. Op kieskompas.steffie.nl staat een stemhulp in eenvoudige taal. Dit Kieskompas geeft je op een gemakkelijke manier informatie over welke politieke partij uit de gemeente Den Haag het beste bij jou past.https://denhaag.kieskompas.steffie.nl/nl/ 

Bron: Stadskrant van 16 februari 2022, nummer 2

Wij hechten aan uw privacy, lees hier onze verklaring

Sitemap | Colofon | De site van Voorall, 2019