Op vrijdagmiddag 20 september organiseerde Voorall in samenwerking met de Oogvereniging Zuid-Holland een kennismiddag over de toegankelijkheid van digitale communicatie. Jaap van de Putte gaf de training namens PGOsupport. In zijn presentatie legde hij uit welke richtlijnen er zijn, waarom digitale toegankelijkheid belangrijk is, voor wie, en hoe dit in de praktijk werkt.
Een kennismiddag voor lokale blinde en slechtziende vrijwilligers van de Oogvereniging, Voorall en Visio. Het doel van de middag was om hen meer handen en voeten te geven als ze in gesprek zijn met de gemeente of andere organisaties over digitale toegankelijkheid.
Wettelijke verplichting
Jaap begon de training met een uitleg over de wettelijke verplichtingen. Zo is het al bijna 20 jaar verplicht voor overheden om digitaal toegankelijk te zijn, maar lange tijd gebeurde er maar weinig. Tegenwoordig is dat anders. Vanaf 23 september 2019 moet elke nieuwe website van overheden zoals de gemeente digitaal toegankelijk zijn. Vanaf 23 september 2020 moeten ook alle bestaande websites voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid. Om bedrijven en bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties aan te spreken is er het VN-verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling op grond van een handicap of chronische beperking.
Voor iedereen
Voor wie zijn toegankelijke websites eigenlijk bedoeld? Vaak wordt gedacht dat toegankelijke websites vooral nodig zijn voor blinden, doven en mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen. Maar in werkelijkheid is een toegankelijke website prettig voor iedereen. Een toegankelijke website maakt het gemakkelijker om informatie te vinden en online contact te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat een toegankelijke website ook beter vindbaar is op Google. Google zet namelijk goed toegankelijke websites bovenaan in de zoekresultaten. Vooral dat argument kan helpen in het gesprek met de gemeente of een bedrijf om het belang en nut van digitale toegankelijkheid uit te leggen. Dus als je iets niet kunt vinden op de site van je gemeente, vraag het aan Google. En meld het je gemeente!
Vragen uit de zaal
Er werden door de aanwezigen vele vragen gesteld. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kun je met beperkte technische kennis toch testen of een site toegankelijk is?’, Jaap gaf aan dat dit bijvoorbeeld kan door alleen de Tabtoets te gebruiken. Blinden en mensen met een motorische beperkingen gebruiken immers geen muis. Een andere vraag uit het publiek was: ‘Hoe kan ik als vrijwilliger de gemeente overhalen om hun website toegankelijker te maken?’. Dit kan bijvoorbeeld door de gemeente te wijzen op hun verplichting, maar ook door uit te leggen dat de vindbaarheid door Google enorm toeneemt. Ook vinden gemeenten het niet prettig om in ranglijstjes van toegankelijke websites onderaan te bungelen. Volgens Jaap is het niet moeilijk om een website toegankelijk te maken. Jaap legt uit: ‘Vaak is het niet zo dat organisaties hun website niet toegankelijk willen maken, maar dat ze simpelweg de kennis niet in huis hebben. Jij kan organisaties helpen te groeien naar toegankelijkheid. Als je merkt dat een website niet toegankelijk is, meld het!’. Bart Borsje van Voorall vult aan: ‘Bij Voorall testen we met ervaringsdeskundigen uit verschillende doelgroepen regelmatig websites van onder andere de Gemeente. Zo helpen we hen om hun site toegankelijker maar ook gebruikersvriendelijker te maken. Dit wordt erg gewaardeerd’.
‘Hierin zit ook de kracht van ervaringsdeskundigen’, legt Bart verder uit, ‘wij kunnen laten zien welke drempels ze online ervaren en zo helpen de site gebruikersvriendelijker te maken’.
Hoe nu verder?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Via deze link vind je de hele presentatie van Jaap van de Putte. En voor wie graag via Voorall of via de Oogvereniging Zuid-Holland actief wil zijn in een testteam of nog vragen heeft: neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Auteur: Chanté Gijsbertha