Nieuwsbrief Voorall nummer 7 2022

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

0 foto muziekworkshop

 

Vrijwilligers bedankt! Voorall kan al haar werk niet doen zonder de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Om hen te bedanken voor hun inzet organiseerden we deze zomer een vrijwilligersmiddag. Met een workshop ‘muziek verbindt’ onder leiding van Carmen van Haren of een workshop intuïtief schilderen onder leiding van
Marie-Lisette Derks kon iedereen zijn creativiteit gebruiken. En daarna was er voldoende tijd om met een hapje en een drankje even gezellig bij te praten.


0 foto scholen

Scholenworkshops weer van start
Sinds een aantal jaren geeft Voorall met veel succes workshops aan groep 7/8 op basisscholen in Den Haag. De impact op de kinderen is iedere keer weer groot. De workshops worden gegeven door een betrokken en enthousiaste groep vrijwilligers met verschillende beperkingen. Het doel is om het begrip en respect naar elkaar te vergroten door kinderen kennis te laten maken met mensen met beperkingen. Dat maakt het voor iedereen aantrekkelijker naast en met elkaar te leven in Den Haag. 

Samen met mensen met een beperking vertellen we aan de kinderen wat het hebben van een beperking mentaal en fysiek met hen doet en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. De workshops bestaan uit informatie, filmpjes en experiences. 

Lees meer>


0 logo alliantie

Ondernemers aan de slag met digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones kunnen bieden. Als dit niet op orde is, ontstaan er problemen voor mensen met verschillende beperkingen. Bijvoorbeeld wanneer een website witte tekst op een lichtblauwe achtergrond aanbiedt, is dit onleesbaar voor slechtzienden. Als een illustratieve grafiek geen tekstuele beschrijving bevat, dan kan de hulpsoftware van een blinde bezoeker niets voorlezen. Of als een video geen ondertiteling heeft, dan is deze daarmee onbegrijpelijk voor een dove of slechthorende.

Digitale Toegankelijkheid is vanaf 2025 verplicht voor vele publieke als particuliere organisaties. Om het onderwerp verder te verkennen en om kennis te delen, organiseerde de Alliantie Toegankelijk Den Haag op verschillende plekken in de stad werkateliers. Haagse ondernemers en organisaties spraken daar met elkaar over digitale toegankelijkheid.  

Lees meer>


0 foto scootmobielactie

Scootmobielactie in het stadhuis
Voorall voerde begin juli actie om aandacht te vragen voor het voornemen van de gemeente om de scootmobielsnelheid standaard te verlagen naar 8km per uur. Sinds 2020 loopt er namelijk een pilot waarbij elke nieuwe scootmobiel van de gemeente niet harder kan dan deze snelheid. Dit zou kostenbesparend zijn en veiliger in het verkeer. Bovendien stelt de gemeente dat een scootmobiel alleen bedoeld is voor het rijden in de eigen wijk. Voorall is het daar niet mee eens. De scootmobiel zorgt er juist voor dat mensen zelfstandig kunnen meedoen.
Daarvoor is het wel belangrijk dat zij door de hele stad kunnen rijden. Want een bezoek aan de duinen, strand, bos, theater, zwembad of ziekenhuis is over het algemeen buiten de eigen wijk.

Lees meer>


0 foto D66

Ervaringstour met D66
Niets is zo leerzaam als iets zelf ervaren. Daarom organiseert Voorall met enige regelmaat Ervaringstours, waarbij de deelnemers zelf in een rolstoel door de stad rijden of een stuk meelopen met iemand die blind of slechtziend is.

Begin juli gingen we daarom op verzoek van D66 Den Haag op stap met een aantal raadsleden, fractiemedewerkers en leden van de partij. Het was een leerzame ervaring, waarbij maar weer eens duidelijk werd hoeveel obstakels je onderweg tegen kunt komen en hoe lastig het kan zijn om over te steken als je niet goed kunt zien. Na afloop spraken de deelnemers hun verbazing en respect uit voor het feit dat mensen met een beperking dagelijks zelfstandig op stap zijn in Den Haag. Petje af!


0 foto struktuurvisie Den Haag Zuidwest

Struktuurvisie Den Haag Zuidwest
Op verschillende plaatsen in de stad vinden de komende jaren grote nieuwbouwprojecten plaats. Eén van deze gebieden is Den Haag Zuidwest. Bij de start van zo’n grote herinrichting van een gebied stelt de gemeente een Struktuurvisie op. Vanuit Voorall volgen we deze processen nauwlettend, omdat we het belangrijk vinden dat er vanaf het begin van de ontwikkelingen rekening wordt gehouden met de belangen van Hagenaars met een beperking. Door middel van een Zienswijze hebben we gereageerd op de struktuurvisie die de gemeente heeft opgesteld voor Den Haag Zuidwest.

Lees meer>


O Afbeelding Huis

Wonen? Meer dan een huis!
Het is toch even spannend. Komen de mensen weer naar ‘live bijeenkomsten’, of zijn ze het na die lange tijd ontwend en blijkt de digitale wereld toch de toekomst? Verhalen van bijeenkomsten met zeven mensen, of bijeenkomsten die moeten worden afgelast, spoken rond. Maar de zaal loopt ouderwets vol voor Wonen? Meer dan een huis! Een informatiebijeenkomst over wonen voor mensen met een verstandelijke beperking, georganiseerd door het Platform VG Haaglanden en Voorall. In dit artikel volgt een vrije vertaling van de presentatie door Hans de Bruijn, aangevuld met wat andere ‘weetjes’. Hans de Bruijn is cliëntondersteuner en PGB-specialist.

Lees meer>


0 blog

The happy handicappy single en `The gaslighteffect`
“Je moet tien keer zo goed zijn als een ander, wil je een plaats krijgen in deze maatschappij.” Dit heeft mijn moeder vele malen tegen mij gezegd in verband met mijn handicaps. Vanaf mijn derde jaar zie ik zo ongeveer tien procent en vanaf mijn tiende jaar ben ik aan één kant spastisch, waardoor ik moeilijk loop en mijn linkerarm nauwelijks kan bewegen. Een scheve houding is ook een gevolg van deze spasticiteit.

Het heeft me veel opgeleverd, deze terugkerende mantra. Ik leerde hard te werken en door te zetten. Toch heeft het ook zijn sporen achter gelaten.

Lees meer>


 
 

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt tien keer per jaar. 

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl
www.voorall.nl
picture
 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden