Een prachtige open ruimte waarin al het materiaal aanwezig is om je artistiek te ontwikkelen. Of je nu wilt schilderen, tekenen of installaties wilt maken met een lijmpistool. Overal is werk van de kunstenaars zichtbaar. Ze hebben allemaal een eigen plek. In het midden is ook een grote tafel waaraan samen gegeten, maar ook gewerkt kan worden. Welkom in atelier Artism.

De geschiedenis van Artism is een verhaal van menselijke betrokkenheid en liefde voor de kunst. In 2016 zag Bart van Krimpen een futuristische tekening van Gert van ’t Riet, en was meteen verkocht. Hij kocht een aantal van Gerts werken en liet hem ook een verpakking ontwerpen voor zijn bedrijf. Daarmee begon een bijzondere vriendschap, die uitmondde in het idee om een eigen plek te creëren waar Gert, en anderen met een uniek talent, de kans krijgen zich artistiek en persoonlijk te ontwikkelen. 

Geen relatie ‘deskundige-patiënt’

Want Artism is, zoals op de website staat: Een atelier voor creatieve dagbesteding. Bart is nu voorzitter van de Stichting Artism, en Elske Verdoorn is de locatiemanager: de benadering bij Artism bevalt me uitstekend. In de zorg verval je toch snel in zo’n relatie van ‘deskundige en patiënt’. Bij Artism zien ze je dan ook niet als ‘patiënt’. Ze gaan ervan uit dat iedereen een plek verdient in de maatschappij en dat het belangrijk is je in verschillende sociale rollen te ontwikkelen. Een rol die anderen herkennen, waarin je jezelf durft te laten zien, waar je trots op kan zijn. Hoe sterker je sociale rol, hoe sterker je bent. Daarom benaderen ze je bij Artism als kunstenaar en als leermeester: ontwikkel je talent, help anderen en groei zo als mens.  

Kleinschalig, met veel mooi werk

Kleinschaligheid is een belangrijk onderdeel van de werkwijze. Naast Elske is er nog één begeleider, en op dit moment werken er twee vrijwilligers. Het is zo een beetje ons kindje geworden. De lijnen zijn kort en we kunnen heel veel zelf bepalen, samen met onze kunstenaars natuurlijk. We kunnen veel persoonlijke aandacht bieden, dus ook privézaken komen aan bod en kunnen we zo nodig begeleiden. Er wordt bijzonder werk gemaakt in Artism, en dat zouden ze graag meer aan de buitenwereld willen laten zien. We hebben veel mooi werk waarmee we een tentoonstelling kunnen organiseren. Ook gaan we kijken of organisaties onze kunst niet willen ophangen. En ze willen meer werk maken van de verkoop van de kunst. Want, zoals een van de kunstenaars terloops opmerkte: alle kunst hier is te koop. Dan is er ook nog een punt op de horizon. Elske: we nemen graag een voorbeeld aan een plek als de Herenplaats in Rotterdam, waar een alternatieve kunstopleiding wordt aangeboden. Zowel ik als mijn collega hebben de kunstacademie afgerond en we zouden het heel mooi vinden om Artism vanuit die achtergrond verder vorm te geven. We willen de kunstenaars kennis van de kunstgeschiedenis meegeven en ze helpen bij het ontwikkelen van hun eigen stijl

Er is plek voor nieuwe kunstenaars

Artism biedt dagbesteding voor mensen die te maken hebben met: Psychische kwetsbaarheid, een verstandelijke beperking, reïntegratie (bijvoorbeeld na verslaving), burn-out, herstel na ziekte, en arbeidsreïntegratie. Om in aanmerking te komen voor een plek heb je een pgb, wmo of wlz-indicatie nodig. Er is nog plek voor nieuwe kunstenaars. Neem contact op als je meer informatie wilt, of kom een keer kennis maken. Je bent van harte welkom!

Op deze site staat de contactinformatie, en er is ook werk van de kunstenaars te bekijken: https://stichting-artism.nl/

Edward de Bruin

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer