De gemeente Den Haag heeft op 3 december op een heel speciale manier aandacht besteed aan de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Aan de voorgevel van het statige pand van de Koninklijke Schouwburg werd door coördinerend wethouder Toegankelijkheid Anne Mulder voor het eerst een vlag gehesen. Die dag verscheen de vlag ook op diverse stadsdeelkantoren.

De vlaggen hebben drie gelijke horizontale strepen van goud, zilver en brons. De vlag vertegenwoordigt mensen met een beperking en hun recht op gelijkwaardigheid. Voorafgaand aan de officiële handeling sprak de wethouder de aanwezigen toe. Wethouder Anne Mulder: ‘Eén op de vijf Hagenaars heeft een beperking. Het is belangrijk om hen te laten zien dat Den Haag een stad is waar iedereen ertoe doet. Daarvoor hijsen we deze vlag. Hiermee vragen we ook aan iedereen om meer rekening te houden met mensen met een beperking. We hebben de afgelopen tijd mooie stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Samen met de stad blijven we ons daarom inzetten voor toegankelijkheid. Toegankelijkheid is altijd het uitgangspunt van onze plannen. Want iedereen moet kunnen meedoen in Den Haag.’

Goud, zilver, brons 
De vlag heeft nog niet veel bekendheid bij de achterban van Voorall, maar daar komt komende tijd geleidelijk verandering in omdat Voorall voornemens is de vlag tonen bij haar activiteiten. Volgend jaar op 3 december zal de vlag ook wapperen bij het stadhuis en op alle stadsdeelkantoren.

De goud, zilver en bronskleurige vlag is in 2017 gemaakt door de Valenciaanse danser Eros Recio en overhandigd aan de Verenigde Naties. De vlag is voor algemeen gebruik, met name bij evenementen waar mensen met een beperking centraal staan, zoals de viering van de Internationale Dag van Mensen met een Beperking en de Paralympics. De drie kleuren vertegenwoordigen de drie medailles op de Paralympische Spelen: goud, zilver en brons. Volgens de Spaanse ontwerper staan de kleuren ook voor de verschillende vormen van beperkingen: fysiek, mentaal en zintuiglijk.

Bewustwordingscampagne
Het hijsen van de vlag is onderdeel van 'Allemaal Verschillend. Allemaal Haags', de campagne van de gemeente om te laten zien dat Den Haag een stad is waar iedereen ertoe doet. De campagne is eind 2021 gestart. Deze campagne richt zich op bewustwording. Door goede voorbeelden te laten zien, wil de gemeente laten zien dat iedereen het verschil kan maken. Als onderdeel van de campagne zijn billboards ingezet, brailleteksten op de Pier aangebracht en is de week van de toegankelijkheid georganiseerd. Het is nog niet duidelijk of de campagne in 2023 vervolg krijgt. 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer