Golf voor Gehandicapten (GvoorG) is een stichting die mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking de kans geeft om te golfen. De stichting doet dit door als bemiddelaar te fungeren tussen revalidatiecentra en golfbanen. Zo zorgt GvoorG ervoor dat er een aanspreekpunt is bij de golfclub, dat de lidmaatschappen betaalbaar zijn voor golfers met een beperking, dat golfers met een beperking lessen krijgen van een golfpro én dat de golfbanen rekening houden met fysieke toegankelijkheid. Op deze manier kunnen mensen met een beperking op een laagdrempelige manier golf uitproberen. Ook organiseert GvoorG een competitie speciaal voor golfers met een beperking.

Foto Golf

‘Golf is een middel en geen doel op zich. Ons doel is mensen met een beperking uit hun sociale isolement te halen en te laten integreren in een voor hen nieuwe sociale community. De positieve effecten zijn mobiliteit en fysieke stabiliteit, het werken aan een eigen netwerk, het versterken van de mentale gesteldheid, etc. Ze kunnen zo zelfstandig functioneren en participeren in de samenleving. Met golf hoor je erbij!’

Volgens GvoorG zijn er veel golfbanen die fysiek minder toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hellingen zijn vaak te steil en bunkers en tee-boxen zijn onbereikbaar. Dit vormt een grote uitdaging voor golfers met mobiliteitsproblemen. De stichting probeert daarom met zoveel mogelijk golfclubs de toegankelijkheid aan te pakken. Door speciale hellingen en paden te plaatsen kunnen rolstoelgebruikers makkelijker naar alle delen van de golfbaan toe. Naast de fysieke toegankelijkheid heeft GvoorG ook aandacht voor de drempel van mensen met een beperking om te gaan sporten. Door actief revalidatiecentra te benaderen worden mensen met een beperking uitgenodigd om golf uit te proberen.

Bij de Haagse golfclub Leeuwenbergh is er een groep van dertig mensen met een beperking die wekelijks met elkaar golfen. Zij krijgen eerst les van een golfprofessional om daarna twee uur op de golfbaan te gaan golfen. De golfclub zorgt ervoor dat je je thuis voelt en met respect behandeld wordt. GvoorG heeft er namelijk voor gezorgd dat er bij deze golfclub vrijwilligers actief zijn die als gastvrouw/gastheer dienen voor deze groep. Zij reserveren de holes, zorgen ervoor dat iedereen een handicart krijgt en maken met iedereen een praatje. Daarnaast houdt de trainer goed rekening met de verschillende beperkingen. Met de golfclub is afgesproken dat mensen met een beperking het jeugdlidmaatschap betalen. Hierdoor zijn ze volwaardig lid, maar is het financieel behapbaar. Ook heeft de golfclub ervoor gezorgd dat er een gehandicaptentoilet is en toegankelijke hellingbanen om naar het restaurant te kunnen.

Foto Golf 2

Er zijn nu acht golfclubs die golf aanbieden voor mensen met een beperking in samenwerking met GvoorG. Steeds meer golfclubs in Nederland zijn geïnteresseerd in het concept van GvoorG. Zo zijn er afgelopen maand zeven revalidanten van revalidatiecentrum Revant begonnen bij golfclub Albatross in Prinsenbeek. Ook wordt er nu bij Burggolf Zoetermeer gekeken of er een groep van vier revalidanten kunnen golfen.

Als GvoorG-lid krijg je toegang tot aangepaste golfprogramma’s, lessen en evenementen. Je profiteert van de expertise van de golfpro’s en maakt deel uit van een gemeenschap van gelijkgestemde golfers. Deelnemen aan GvoorG kost geen geld. Wil je aan de GvoorG competitie meedoen dan betaal je een kleine bijdrage. Bij de golfclub betaal je wel een gereduceerd lidmaatschap. Interesse? Meer informatie via: https://gvoorg.nl/

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer