Disbilities in STEM Banner 1 1

De letterreeks LHBT+ wordt steeds langer. De voorlopig langste staat nu voor: lesbisch of lesbienne, homoseksueel, biseksueel, transgender of trans, intersekse of interseksueel, queer, aseksueel, panseksueel, + al het andere. Die letters hebben één ding gemeen: ze drukken diversiteit uit. Iedere letter staat voor een groep mensen die niet aansluiten bij de traditionele indeling in mannen en vrouwen en de traditionele heteroseksuele norm. En omdat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking een doorsnede van de maatschappij vormen, vallen velen van hen ook binnen zo’n groep. Zij kunnen terecht bij OOXO.

OOXO is onderdeel van het COC Haaglanden. Iedere tweede zondag van de maand worden er van 13:00 uur tot 16:00 uur wisselende activiteiten georganiseerd. Het COC-pand aan Scheveningseveer 7 is toegankelijk voor mensen met een rolstoel of motorische beperking. De voordeur is op straatniveau, er is een lift naar de andere verdiepingen, en er is een toegankelijk toilet.

Sleutelfiguur hier is Tika Stardust, ze werkt sinds 2020 als maatschappelijk werker bij het COC. Ook heeft ze jarenlang in de zorg voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen gewerkt. Al vroeg ontdekte ze dat veel mensen met een beperking moeite hebben met het uiten van hun LHBTIQA+ zijn. Voor hen werd later door het maatschappelijk werk, het COC en het VTV OOXO opgericht. Tika zag dat daar na Covid nog maar weinig van over was. Ik merkte dat er nog maar twee of drie mensen naar OOXO kwamen. Toen ben ik begonnen met een doorstart. En dat is gelukt, er is nu weer een behoorlijke toeloop.

Als je aan de mensen binnen en op het terras (en dat zijn er inderdaad flink wat) vraagt wat dit nu zo speciaal maakt, zijn de antwoorden tamelijk eenduidig: je bent hier met gelijkgezinden, je kunt hier jezelf zijn, wie of wat je ook bent je bent hier gewoon thuis.

Ontspanning en supportgroep

Tika wil nog wel iets kwijt: wij zijn geen belangenorganisatie, OOXO is gewoon een veilige plek waar queer mensen met een beperking zichzelf kunnen zijn. Zelfs al willen of kunnen ze ook hier er niks over zeggen, ze voelen wel verwantschap en acceptatie. Sommige mensen spreken wel over hun gevoelens en dat kan hier natuurlijk vrijuit. Het is wel bedoeld als een gezellige middag dus we gaan spelletjes doen en bijvoorbeeld wandelen, we houden het licht. Dieper ingaan op allerlei onderwerpen kan overigens wel degelijk. Dat gebeurt in de Rainbow supportgroep op dinsdagmiddag. Een groep voor iedereen die met anderen wil spreken over alle thema’s uit het ‘Rainbow kleurenpalet’. Sleutelwoorden zijn ook hier: herkenning, steun, contact en respect.

Tot slot: met al deze activiteiten levert Tika in feite een dubbele bijdrage aan de inclusieve samenleving, wat vindt ze daarvan? Ach, ik houd dat zelf het liefst heel simpel. Ik vind het al inclusie als er naar aanleiding van dit stukje meer mensen langs durven komen.

 

Heb je vragen, of wil je een keer langskomen? Neem dan contact op met:
Tika Stardust
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-21985017

LHBTIQA+ mensen kunnen ook een persoonlijk gesprek bij COC Haaglanden aanvragen: https://cochaaglanden.nl/sociaal/ooxo/ of contact opnemen met het maatschappelijk werk via een van de servicepunten in Den Haag.

OOXO is aangesloten bij: landelijke Zonder Stempel (voor queer-mensen met een beperking) 

Edward de Bruin

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer