Met het overlijden van Edward de Bruin eind vorig jaar heeft het Platform VB Haaglanden, belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten, een steunpilaar van de organisatie verloren. De hechte samenwerking tussen het regionale platform en Voorall blijft uiteraard bestaan. Binnenkort geeft platform VB Haaglanden de brochure ‘Ziet u mij nog?’ uit. We spreken hierover met Marieke Bauwens die de publicatie samen met Edward heeft geschreven.

De bundel bevat een overzicht van de wetten waarmee mensen met een verstandelijke beperking te maken krijgen. Het kan gaan om wetgeving rond zorg en ondersteuning. Daar zijn meerdere wetten van kracht: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Sommige mensen hebben met meerdere van deze wetten te maken. Ook hebben mensen met een verstandelijke beperking te maken met regelgeving rond onderwijs, wonen en werk/dagbesteding. En alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is gelden er ook nog veel regels rond sociale zekerheid. 

‘Als belangenorganisatie constateerden wij dat er een grote behoefte is aan heldere informatie over wet- en regelgeving. We kregen te vaak te vaak horen dat mensen niet de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben en dat de informatie ook nogal eens tegenstrijdig is.

Marieke vervolgt: ‘De laatste jaren is er enorm bezuinigd op belangenorganisaties die ouders en verwanten informeerden en bijstonden.  Vroeger konden ouders bij hen terecht voor informatie en ondersteuning. Nu moeten ze het vooral zelf uitzoeken. En dat valt naast de dagelijkse zorg en enorme administratie en verantwoording die daarbij komt kijken, niet mee.

Bij ondersteunende organisaties en instellingen is door deze bezuinigingen veel specifieke kennis over regelgeving en voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking verdwenen. We schreven deze brochure vooral voor ouders, maar ook voor professionals die met mensen met een verstandelijke beperking te maken krijgen.’

Ziet u mij nog?

‘De titel ‘Ziet u mij nog?’ verwijst naar het feit dat de groep mensen met een verstandelijke beperking heel divers is en daarmee vaak erg onzichtbaar.’
Marieke rondt af: ‘Het is ontzettend belangrijk dat wij mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving blijven zien. En begrijpen hoeveel energie het vraagt om een kind met een verstandelijk beperking te laten opgroeien. Met deze brochure wil het platform VB Haaglanden ouders en verwanten een beetje bijstaan en hopen we dat zij hun weg vinden in de wirwar van wetten en regelgeving. En dat professionals er -juist voor hen- hun voordeel mee doen!’

Meer weten over het platform VN Haaglanden of belangstelling voor de gratis brochure. Kijk dan op de website www.platformhaaglanden.nl. De papierenversie van de brochure kan desgewenst worden aangevraagd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kan de brochure worden opgehaald bij stichting Voorall, Van Diemenstraat 196, Den Haag.

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer