010623VoorallParkoers 3191 1

 

Er is door Stichting Voorall, voor Hagenaars met een beperking, voor de zesde keer de Onbeperkt070-prijs 2023 uitgereikt aan het beste idee om Den Haag toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

De winnaar van de Onbeperkt070-prijs is ervaringsdeskundige Raymond van Soldt met het project ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’. Aan de eerste prijs van Onbeperkt070 is € 5.000 verbonden. Van Soldt gaat met de prijs de niet zichtbare beperking van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) zichtbaar maken aan de hand van een training en een persoonlijk paspoort voor cliënten. Hiermee krijgt iemand met NAH de tools in handen waarmee ze de onzichtbare beperkingen en waar wel of geen behoefte aan is qua hulp in lekentaal kunnen presenteren en communiceren naar zijn of haar naaste omgeving, medische zorgverleners en eventuele begeleiders.

De tweede prijs (van € 2.500) ging naar Patricia Camphuijsen, eigenaresse van Strand Paviljoen Grand Plage, voor het initiatief een gratis toegankelijk toilet met kleedkamer bij het paviljoen op de Scheveningse boulevard te realiseren. Grand Plage stelt al een lange tijd een strandrolstoel (Tiralo 2) beschikbaar voor mensen met een fysieke beperking en willen aanvullend het toilet beschikbaar stellen voor gasten en passanten. De tweede prijs is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Voorall. Vrienden van Voorall werft financiële steun van inwoners en bedrijven om daarmee initiatieven van Voorall mede mogelijk te maken.

De twee winnaars zijn in de prijzen gevallen op basis van een onafhankelijke jurybeoordeling onder leiding van Abderrahim Kajouane van PEP. De prijzen vergroten volgens de jury de zichtbaarheid van mensen met een beperking en dragen bij aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Parkoers in het Zuiderpark. De winnaars mochten de prijs in ontvangst nemen van coördinerend wethouder Toegankelijkheid Anne Mulder. Anne Mulder feliciteerde de prijswinnaars en noemde de Onbeperkt070-prijs een goed voorbeeld van hoe er aan de toegankelijkheid van de stad wordt gewerkt. Het initiatief om niet zichtbare beperkingen zichtbaar te maken komt op het juiste moment omdat er nog veel onbekendheid over NAH bestaat. En ook was hij blij met de realisatie van een toiletvoorziening bij Grand Plage. Hij noemde het ontzettend belangrijk dat strandgasten met een beperking langs de boulevard gebruik kunnen maken van een toegankelijk toilet. Mulder: 'Toegankelijke toiletten dragen bij aan gelijkwaardig meedoen in de maatschappij'.

Voorall was erg blij met de ongeveer 50 leuke, inspirerende en prikkelende inzendingen van burgers en organisaties. Alle inzendingen staan vermeld op www.onberperkt070.nl. Voorall gaat in de komende periode beoordelen of ook inzendingen die niet in de prijzen zijn gevallen toch kunnen worden uitgevoerd. Vorig jaar heeft Voorall het mede mogelijk gemaakt om de inzending ‘Realiseren van een toegankelijke moestuin’ bij Buurtboerderij De Nijkamphoeve die buiten de prijzen was gevallen alsnog te realiseren. Het grote aantal inzendingen dat Voorall elk jaar weer ontvangt, vindt Wim Carabain, directeur van Voorall, een belangrijk signaal over de noodzaak en wenselijkheid om op het vlak van inclusie en toegankelijkheid door te gaan op de ingeslagen weg door ook komende jaren concrete verbeteringen te blijven realiseren. Wim Carabain: ‘Met de twee prijzen die nu zijn uitgereikt, brengen wij Hagenaars met en zonder beperking dichter bij elkaar. We verzamelen goede ideeën om de toegankelijkheid te verbeteren, maar nodigen tegelijkertijd de inwoners uit mee te denken over manieren om de toegankelijkheid verder te verbeteren.’

Voorall kijkt met trots terug op de prijswinnende inzendingen van de Onbeperkt070-prijs in de afgelopen jaren. Zo kan iedereen genieten van de Haagse mooie kustlijn met de rolstoelfiets en tandem. En van het water genieten dankzij de tillift voor de rondvaartboten die gerealiseerd is nabij Centraal Station. Het insturen van goede ideeën voor de editie van volgend jaar is nu al mogelijk. Hiermee wil de organisatie het mogelijk maken dat mensen hun goede idee direct kunnen indienen en niet hoeven te wachten tot volgend jaar. Indienen van ideeën kan door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer informatie op: www.onbeperkt070.nl.

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer