Stagebezoek van Juf Cas 2

 

Leerlingen met een licht verstandelijke beperking moeten tijdens hun schoolcarrière op het speciaal- of praktijkonderwijs vaak ook stage lopen bij een organisatie. Ze bakken broodjes in de bakkerij, serveren eten en drinken bij een restaurant of helpen mee bij een productiebedrijf. Het is een laagdrempelige manier voor organisaties en mensen met een licht verstandelijke beperking om kennis met elkaar te maken: samen werken en zo elkaars mogelijkheden én elkaars wereld ontdekken. Ook bij de sportschool KB Body & Mind Health Coach worden er stages aangeboden voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. We spraken met Shashi Sahadew, personal coach bij KB Coach erover hoe zij dit aanpakken.

“Ik ben Shashi van KB Body & Mind Health Coach. We zijn een privé gym in Ypenburg en daar ben ik werkzaam als personal coach. Ik begeleid daarnaast de stagiaires bij onze organisatie. Een van de stagiairs is Jayden. Jayden heeft een liefde voor sport en wil niks anders doen dan zich bezighouden met sport. Zijn droom is om ooit personal coach te worden en daardoor heeft hij deze stage aangedragen bij zijn school. Jayden heeft een licht verstandelijke beperking en zit in een rolstoel”

Zoveel mogelijk erbij te betrekken

Bij KB Body & Mind Health Coach probeert Shashi de stagiair zoveel mogelijk te betrekken bij het werk als personal coach, ongeacht of diegene een beperking heeft of niet: “Ik probeer Jayden volledig mee te nemen in het vak en ik probeer hem zoveel mogelijk advies mee te geven waar hij bij de volgende training op moet letten.” Als stagiair begeleidt Jayden elke maandag en vrijdag samen met Shashi de klanten, maakt hij samen met Shashi trainingsschema’s en zorgt hij dat praktische klusjes gedaan worden in de sportschool: “We hebben in de ochtend altijd een overleg moment waarbij we samen de dag doornemen: wie komt er vandaag? Hoe gaan we de klanten vandaag begeleiden? Vervolgens gaan we samen op maat schema’s maken voor elke klant waarbij we kijken welke oefeningen passen bij de behoeften van de klant. Wanneer de klant vervolgens komt zorgen we er samen voor dat al het materiaal klaarstaat en de oefeningen duidelijk zijn. Tijdens de training ondersteunt Jayden mij door het voordoen van oefeningen aan de klant, het tellen tijdens de oefeningen, of het geven van complimenten of verbeterpunten aan de klant.”

Shashi neemt Jayden dus zoveel mogelijk mee in al haar werkzaamheden. Niet alleen om hem een goed beeld te geven van wat de baan inhoudt, maar ook om zijn persoonlijke ontwikkeling een boost te geven: “Door zijn stage wordt Jayden een stuk zelfverzekerder in zijn eigen kunnen. Zo zie je dat hij nu met veel zelfvertrouwen klanten te woord staat en hij zich meer kan focussen op het uitvoeren van de oefeningen. Ondanks dat hij in rolstoel zit, kan hij mij prima helpen in de trainingen.”

Meer energie en motivatie

Een van de redenen waarom KB Coach als organisatie stages aanbiedt aan leerlingen met een licht verstandelijke beperking is omdat het volledig past binnen hun DNA: “We kijken vanuit KB Coach wat iemand kan en hoe we die persoon verder kunnen helpen. Het maakt niet uit of dit nu een klant is, een stagiair, een collega, iemand met of zonder beperking. We willen mensen verder helpen in de maatschappij en hier willen we als organisatie ons steentje aan bijdragen. Daarnaast merk je dat klanten extra gemotiveerd zijn tijdens de trainingen met Jayden. Tijdens de trainingen is Jayden vaak uit zijn rolstoel en zit hij op de vloer (matten). Hierdoor is hij in staat om oefeningen waarbij vooral het bovenlijf gebruikt wordt te demonstreren aan de klanten. Dit geeft de klanten ook extra motivatie om te zien dat Jayden zelf zijn beperking niet als een belemmering ziet om te sporten. Hierdoor doen klanten tijdens de trainingen met Jayden ook extra hun best. Hij is dus een motiverende en inspirerende factor voor onze klanten.

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer